Ne dam Žiču, Studenicu, devojačku pletenicu... NE DAM SRBIJU! Poslušajte pesmu utkanu u krv svakog Srbina (VIDEO)

V.N.

30. 11. 2020. u 23:17

VOKALNA solistkinja Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta, snimila je spot za pesmu koja je pogodila patriotska osećanja.

Не дам Жичу, Студеницу, девојачку плетеницу... НЕ ДАМ СРБИЈУ! Послушајте песму уткану у крв сваког Србина (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Printskrin

Njen moćan glas i potresan tekst koji prenosi poruku zajedništva i sloge srpskog naroda, dotakli su srca velikog broja slušalaca. Mnogi je već sada nazivaju "himnom patriotizma".

– Ne dam grumen zemlje plodne, ni u gaju šljive rodne, niti bora, niti jelu, ne dam bagrem u svom selu… Ne dam travu, ne dam Drinu, ne dam Savu, Žiču, ni Studenicu… Ikonu Svetog Save, ne dam sveću Krsne slave, ne dam crkve ni hramove, ne dam komad zemlje ove… Nit slobode svoje ne dam, neću da je ikom predam… Ni trobrojke svoje ne dam, s ponosom od predaka ne dam groba, jer krv naša nije roba – peva Doskovićeva okružena ikonama i mališanima s vencima na glavama i svećama u rukama.

Ovom rodoljubivom pesmom, želela je, kako je Milica ranije ispričala, da pokrene „unutrašnji čovekov svet ljubavi.“

– Ono što je u meni jedinstveno ne smatram da pripada meni, već publici. Oduvek mi je bio cilj ne da ostvarim sebe, nego da poklonim sebe, a da to nije nametnuto, već sugestivno. Sve se to sabralo kroz horove, duhovne akademije, studije, spotove i javne nastupe. Ljudi različitih profila, opredeljenja, slojeva društva, zaista žele da su deo toga – kazala je Doskovićeva medijima.

– Presma sada zvuči himnično sa emotivnim rodoljubivim nabojima – kazala je Milica.

Ova samohrana majka, rođena Zrenjaninka, nekada članica hora „Koča Kolarov” i mnogih crkvenih, danas vodi tri hora pri hramu Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva). Kako je izjavila za medije, najviše je ponosna što je imala čast da peva pod dirigentskom rukom maestra Davora Doskovića, njenog rano preminulog supruga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)