Ne dam Žiču, Studenicu, devojačku pletenicu... NE DAM SRBIJU! Poslušajte pesmu utkanu u krv svakog Srbina (VIDEO)

V.N.

30. 11. 2020. u 23:17

Не дам Жичу, Студеницу, девојачку плетеницу... НЕ ДАМ СРБИЈУ! Послушајте песму уткану у крв сваког Србина (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Printskrin

VOKALNA solistkinja Milica Dosković, članica Opere Srpskog narodnog pozorišta, snimila je spot za pesmu koja je pogodila patriotska osećanja.

NJen moćan glas i potresan tekst koji prenosi poruku zajedništva i sloge srpskog naroda, dotakli su srca velikog broja slušalaca. Mnogi je već sada nazivaju "himnom patriotizma".

– Ne dam grumen zemlje plodne, ni u gaju šljive rodne, niti bora, niti jelu, ne dam bagrem u svom selu… Ne dam travu, ne dam Drinu, ne dam Savu, Žiču, ni Studenicu… Ikonu Svetog Save, ne dam sveću Krsne slave, ne dam crkve ni hramove, ne dam komad zemlje ove… Nit slobode svoje ne dam, neću da je ikom predam… Ni trobrojke svoje ne dam, s ponosom od predaka ne dam groba, jer krv naša nije roba – peva Doskovićeva okružena ikonama i mališanima s vencima na glavama i svećama u rukama.

Ovom rodoljubivom pesmom, želela je, kako je Milica ranije ispričala, da pokrene „unutrašnji čovekov svet ljubavi.“

– Ono što je u meni jedinstveno ne smatram da pripada meni, već publici. Oduvek mi je bio cilj ne da ostvarim sebe, nego da poklonim sebe, a da to nije nametnuto, već sugestivno. Sve se to sabralo kroz horove, duhovne akademije, studije, spotove i javne nastupe. LJudi različitih profila, opredeljenja, slojeva društva, zaista žele da su deo toga – kazala je Doskovićeva medijima.

– Presma sada zvuči himnično sa emotivnim rodoljubivim nabojima – kazala je Milica.

Ova samohrana majka, rođena Zrenjaninka, nekada članica hora „Koča Kolarov” i mnogih crkvenih, danas vodi tri hora pri hramu Svetog arhangela Mihaila (Ruska crkva). Kako je izjavila za medije, najviše je ponosna što je imala čast da peva pod dirigentskom rukom maestra Davora Doskovića, njenog rano preminulog supruga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Predrag

01.12.2020. 05:43

Svak Čast Milice! Treba da uvedu u škole kao obavezno gradivo, od prvog razreda da djeca uče. A ne bi bilo loše pustiti snimak svim našim političarima da ih podsjetimo da su obavezni čuvati ono što je naše i da ne smiju otuđiti niti najmanje parče naše otadžbine.

Gordana

01.12.2020. 07:12

Ništa emotivnije skoro nisam čula. Ovakav naboj emocija me nije preplavio još od vremena bombardovanja 1999. Mogu samo da kažem - HVALA PUNO NA TOME.

RESAVAC

01.12.2020. 09:46

U IME STEVINO,ZA RESAVU NE BRINI!...JESTE DA SMO SE MALO,DA TAKO KAZEM,USPAVALI NA LOVORIKAMA...MOZDA JE I TAJ UTISAK BAS DOBAR ZA ONE KOJI SU PROTIV " NEDAM",USUSKACE SE U SIGURNOSTI DA CE UZETI...A MI ZNAMO STA NAM JE ZA NEDATI!TO NE ZNACI DA CEMO OSTATI MIRNI AKO NEKO HOCE DA DIRNE U SUMADIJU,KRAJINU,SREM,BACKU,BANAT,TOPLICU,POMORAVLJE,CIJI SMO DEO,JEL...ISTINA,NEMA NAS MNOGO,ALI....AKO NAM SAMO JAVITE,VI OKOLO,I VI TAMO MALO DALJE...I VI NA USCIMA...SVIM USCIMA SRBIJE...I NA RASKRSCIMA,PLANINAMA...AKO USTREBA...IDEMO SA ERAMA!...ZNAJUCI DA NAS CEKA RAJ!...PA I TU NIJE KRAJ!...NARAVNO,SVE CESTITKE...I DOBRO JE KADA SE U COVEKU,PUNO TOGA NAKUPI,SAKUPI,DA TO I KAKO ZNA I UME TO I PODELI SA DRUGIMA.POSTO NISAM U STRUCI,O UMETNICKOJ,DUHOVNOJ VREDNOSTI,NEBIH.DA SVE TO POGADJA U DUSU,STOJI!

Trakius

01.12.2020. 14:02

Izvanredna pjesma,izvanredna izvedba. Bez obzira što živim u Hrvatskoj,mislim da bi po tekstu ovo mogla biti himna bilo koje druge zemlje.

Srđa Zlopogleđa

04.12.2020. 15:07

Ovu pesmu i izvedbu obavezno imati u vidu, kao buduću himnu, prilikom promena Ustava Srbije. Ja sam čvrtst kao stena, ali slušajući ovu persmu gutao sam knedle i suze su mi potekle. Hitno nagraditi sve koji su stvorili ovu pesmu! Mislim da ne bi smela da prođe ni jedno obeležavanje značajnih događaja u SArbiji bez ove pesme. Živi bili svi koji je stvoriše!