NEDELJA PROĐE... Vjera Mujović: Aplauzi za humanost

Ivan Lovrić

04. 10. 2020. u 13:00

POZORIŠTA ponovo rade. Predstave teku i van velikih scena. U muzejskom teatru Doma Jevrema Grujića u Beogradu igraju se predstave "Dve žene i jedan rat" i "Mala crna haljina".

НЕДЕЉА ПРОЂЕ... Вјера Мујовић: Аплаузи за хуманост

Foto arhiva

U obe igra Vjera Mujović.

Šta nam donose "Dve žene i jedan rat"?

- Reč je o Mabel Grujić, Amerikanki udatoj za srpskog diplomatu Slavka Grujića, i Jeleni Lozanić, Srpkinji udatoj za Amerikanca Džona Frotingama, najvećeg srpskog dobrotvora u Prvom svetskom ratu. Velike humanitarke evociraju uspomene na Veliki rat, kada je Srbija bila slavljena kao herojska zemlja, i kada se na Beloj kući zavijorila srpska zastava. Poruka ove predstave je da je naše samo ono što smo dali, kako je davno rekao veliki Momo Kapor.

Druga je već dobro poznata predstava o modnoj kreatorki Koko Šanel.

- Rada Đuričin i ja smo je odigrale više od pedeset puta. A knjiga sa tim mojim dramskim tekstom izaći će na pet jezika u Italiji krajem godine. Predstavu smo igrale i pred prepunim Kulturnim centrom Srbije u Parizu, gde je bilo i mnogo Francuza. Zanimljivo je da nudimo Francuzima naše viđenje Koko Šanel, pogotovo sada, kada je u glavnom gradu Francuske velika izložba o njoj.

U prvom planu su žene. Kako vidite položaj žene danas?

- Mislim da nije tako loš. Postoje mnogo veći problemi, kao što su problemi sa bolesnicima koji ne boluju od korone. Sve ostale bolesti kao da su trenutno zanemarene. I neki drugi socijalni problemi mnogo su veći nego što je položaj žene.

o Glumu povezujete sa putovanjima. Ove godine se niste baš naputovali.

- Nisam, ali vratili smo se kućama. Raščišćavala sam svoju arhivu, čistila sam glavu i dušu. Bila sam na svojoj terasi, družila se sa suncem i knjigama.

Čini se da vam je od svih destinacija najdraža Rusija.

- Rada i ja ćemo barem virtuelno biti u Rusiji 10. oktobra, na pozorišnom festivalu u Dagestanu.

Šta još igrate i pripremate?

- Igram redovni repertoar u Narodnom pozorištu. Sa predstavom "Dve žene i jedan rat", u kojoj nastupam sa Marijom Bergam, gostovala sam na "Barskom ljetopisu" u Crnoj Gori. Istu predstavu igraćemo i za Dan Herceg Novog.

Igrali ste i u televizijskim serijama. Imamo poplavu i domaćih i stranih.

- Ja bih samo volela da kvantitet prati i kvalitet.

Napisali ste i dve knjige. Pišete li i dalje?

- Završila sam jedan dramski komad, uskoro ću drugi, i počeću treći. A za treću knjigu nisam imala vremena, jer trenutno pišem dramske tekstove.

Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Kraj odmora. Nikad ovoliko dugo nisam bila u Crnoj Gori. Više od trideset dana išla sam svuda, i imala divne susrete i zabave, uprkos koroni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024