NAGOST SE NOSI KAO KOSTIM: O aktovima naših savremenih umetnika iz kolekcije Aleksić, u galeriji "Iks vitamin"

Miljana Kralj

29. 09. 2020. u 13:33

CRTEŽI i slike velikih formata dvanaest autorki i autora, čija je tema akt, a pripadaju kolekciji "Aleksić", do 9. oktobra biće izloženi u galeriji "Iks vitamin".

НАГОСТ СЕ НОСИ КАО КОСТИМ: О актовима наших савремених уметника из колекције Алексић, у галерији Икс витамин

Bojan Otašević / Foto Promo

Reč je o delima koja potpisuju Aleksandar Paunković, Bojan Otašević, Đile Marković, Gala Čaki, Ivona Pleskonja, Mišo Filipovac, Milan Hrnjazović, Milan Nenezić, Maja Obradović, Marko Tubić, Petar Mošić i Vladimir Lalić.

Večnu temu istorije umetnosti - nago ljudsko telo, ova dela predstavljaju iz aspekta savremenosti u kojoj u potrazi za idealnim - izgledom, odnosom, okolnostima, upadamo u zamku uveličavanja potreba koje nas dovodi do trajnog nezadovoljstva i (auto)destrukcije, ističu organizatori izložbe.

- Predstava tela u umetnosti odgovara predstavi čoveka u odnosu na društveni, politički i kulturološki okvir u kome nastaje određeno delo - ističe Ksenija Marinković, istoričar umetnosti i osnivač "Iks vitamina". - Među najstarijim primerima iz istorije su figure istaknutih ženskih atributa iz petog milenijuma pre nove ere. U borbi za opstanak vrste ljudska bića bila su fokusirana na rađanje i plodnost. Ženska božanstva ukazuju da je veza čoveka sa prirodom bila neraskidiva i snažna u ovom periodu.

Predstava nagog ljudskog tela menjala se potom kroz istoriju umetnosti, a o ulozi koju danas ima akt i tome kako se u izloženim delima autori bave istraživanjem čovekovog tela, psihološkim i sociološkim aspektima ljudske prirode, sagovornica kaže:

Srđan Đile Marković / Foto Promo

 

- Kult telesnog favorizovan je u našoj kulturi. Hipererotizovano, fetišizirano telo govori o problemu prihvatanja nesavršenosti isprepletenog sa osećajem krivice. Prizvuk društva koje pod maskom modernosti krije otuđenost, totalitarizam i razne oblike ljudske nesreće i satirična kritika pojedinih prototipova socijalne stvarnosti mogu se prepoznati na nekim od ovih radova. Manipulacija naspram zavođenja, igre moći umesto ljubavničkog odnosa, osvetljavaju iščašenu prirodu ljudskih i partnerskih relacija. Eksplicitnost nas više ne šokira, ni u životu kao ni u umetnosti. Nagost se nosi kao kostim prilagođen različitim namenama - zaključuje Ksenija Marinković.

Izložba koja ima za cilj da revitalizuje znamenitu umetničku temu, realizovana je u saradnji sa kolekcijom Aleksić. Saradnja sa vlasnicima privatnih zbirki savremenih umetničkih dela ulazi u praksu galerije "Iks vitamin". Inače, u umetničkoj kolekciji koju je osnovao Dejan Aleksić nalazi se više od 500 radova, čiji autori su srpski savremeni umetnici, koji stvaraju od druge polovine 20. veka do danas.

Radovi u galeriji "Iks vitamin" / Foto Promo

ZNAČENjE GOLOTINjE

NA pitanje šta je to u nagosti što čini da se osećamo nelagodno, istoričarka umetnosti Ksenija Marinković odgovara:

- Golotinja u svakodnevnom životu predstavlja domen intime. Nago telo smešteno u javni prostor uznemiruje, upućuje na preispitivanje sopstvenih pozicija i standarda. Nagost može biti erotična, revolucionarna, uznemirujuća... Prelaskom iz analogne - realne percepcije u sferu digitalnog trajno je izmenjeno opažanje čoveka odnosno njegove potrebe. Iz hiljadama godina brižljivo negovanog, mistično izučavanog i poetično veličanog prostora podsvesti pokuljali su kroz kapiju virtualne realnosti, najrazličitiji oblici čovekovih slabosti, strepnji i perverzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a