OGROMAN GUBITAK ZA SRPSKU KINEMATOGRAFIJU: Od Tuđe Amerike do filma Bure baruta - ko je bio Goran Paskaljević?

Novosti onlajn

25. 09. 2020. u 21:12

ОГРОМАН ГУБИТАК ЗА СРПСКУ КИНЕМАТОГРАФИЈУ: Од Туђе Америке до филма Буре барута - ко је био Горан Паскаљевић?

Foto A. Stevanović

SRPSKI reditelj i scenarista, Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini u Parizu.

Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima „Varljivo leto '68“, „Bure baruta“, „Vreme čuda“, „Tango argentino“, „Tuđa Amerika“. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji „U zemlji bogova“.

Srpski je filmski reditelj, scenarista i producent rođen je u Beogradu, 22. aprila 1947. godine. 

Diplomirao je filmsku režiju na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film — "Čuvar plaže u zimskom periodu", snimio je 1976. Napravio je preko 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Foto A. Stevanović

Paskaljević je dobitnik je mnogih prestižnih nagrada: Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Časopis "Variety" svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

On je prvi filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu „Bernard Viki Most“ za humanizam u svojim delima. Novembra 2007.

Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

Vest o njegovoj smrti potvrdila je porodica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)