PROHODAO SAM NA PULSKOM FESTIVALU: Miloš Kodemo, snimatelj, reditelj serije "Pevačica", o odrastanju na filmskim setovima

Bojana JOVANOVIĆ

21. 09. 2020. u 20:00

DIREKTOR fotografije, snimatelj, fotograf i glumac, reči su kojima je, na "Vikipediji", u uvodnom opisu, predstavljen Miloš Kodemo.

ПРОХОДАО САМ НА ПУЛСКОМ ФЕСТИВАЛУ: Милош Кодемо, сниматељ, редитељ серије Певачица, о одрастању на филмским сетовима

Foto: V. Danilov

Mi bismo dodali da je on, za svoje 42 godine, strpljivo i temeljno u biografiju upisivao još mnogo toga, što se krije iza pomenutih redova, a određuje ga kao osobu. Kao i većina stvaralaca koji svoj rad beleže iza oka kamere, ni Kodemo ne voli da se eksponira u javnosti. U svet filma zakoračio je sa 14 godina, kada je stao ispred kamere, 1993, igrajući u filmu "Tri karte za Holivud". U većini slučajeva svako dete bi, kada bi imalo priliku da bira između otvorenih karata za svoju budućnost, izvuklo glumačku, a Kodemo se odlučio da se "preseli" iza kamere. Kroz život je nailazio na još nekoliko iskušenja iste vrste, glumio u različitim ostvarenjima. Ipak, nije se predomislio, a angažman i priznanja koje je dobijao potvrdili su da nije pogrešio. Na stedikemu (stabilizatoru kamere) već 12 godina suvereno vlada prostorom i dinamikom trenutka, u pokretu beležeći i snimajući najzahtevnije kadrove. Beleži ih i pod vodom dok roni, pa se pitamo koji prostor mu je ostao "nepokriven". Kao direktor fotografije potvrdio se u filmovima "Miloš Branković", "Igra u tami", "Zaspanka za vojnike", te u seriji "Ubice mog oca". Najnoviju ulogu svog života, rediteljsku, Kodemo upravo ostvaruje na snimanju serije "Pevačica", rađene prema ideji i scenariju Predraga Antonijevića i Nataše Drakulić.

Junak naše priče odrastao je uz majku, Milu Kodemo, vrsnu novinarku "Večernjih novosti", koja ga je često vodila na snimanja. Na pitanje kako je video taj svet očima dečaka, Kodemo kaže:

- Odrastao sam na snimanjima, mogu da kažem skoro bukvalno. Prohodao sam na Pulskom festivalu. Mama me je vodila na sva snimanja na koja je išla da prati kao novinar. Tu sam sa upoznao sa svetom filma i zavoleo sve što je za njega vezano.

* Šta je to što vam se ne dopada, i najmanje vam "leži" u glumačkom pozivu, a šta ono presudno što iz vas govori "Ja sam Miloš Kodemo, snimatelj i direktor fotografije"?

- Odrastanje na filmskim setovima donelo mi je ljubav prema filmu i poznanstvo sa mnogim ljudima iz sveta filma. Tako je i došlo do moje uloge u filmu "Tri karte za Holivud". Boža Nikolić je pitao Milu da li bih ja igrao u filmu, ona mene, a ja pristao. Koji klinac sa 14 godina bi odbio da igra u nekom filmu, na letnjem raspustu? Proveo sam leto, dva meseca, u Banji Vrujci i na snimanju sa tada najvećim glumcima. Već sam znao da neću da se bavim glumom, sve vreme sam provodio oko kamere i Bože. Upoznao sam dvojicu najvećih iz filmskog sveta iza kamere, Vladu Banovića i Dragoslava Vilotića Vilija. Sa njima sam posle radio kao mladi snimatelj.

* Na seriji "Pevačica" ostvarujete svoju prvu režiju, kako je došlo do toga?

- Ovo mi jeste prva režija celog projetka. Pre toga radio sam kao reditelj na akcionim scenama i nekoliko epizoda serije "Ubice mog oca". Posle petogodišnje saradnje sa Gagom Antonijevićem, ponudio mi je da izvedem ovu seriju, što sam rado prihvatio. Nije neobično da snimatelji pređu u režiju u produkcijama i serijama koje imaju više sezona.

* Kako se osećate sada, nakon nekoliko nedelja provedenih u rediteljskoj ulozi?

- Osećam se vrlo spokojno i sigurno jer iza mene stoji ceo tim saradnika i kolega s kojima radim veoma dugo.

* Koliko je blizak rediteljski zanat onom u kom ste već veteran, direktora fotografije?

- Kamera i režija su u filmskoj umetnosti vrlo bliske. Mnoge stvari mogu da se ispričaju kroz slike, odnosno kadrove. Na ovom projektu sam ipak odlučio da se ne mešam u "sliku". Direktor fotografije na seriji je Aleksa Radunović.

* Po čemu će se ova serija najviše razlikovati od svih drugih?

- Tema serije je sa jedne strane estrada, sa druge policija i detektivi koji rade na slučaju. Serija ima i drugi, dodatni žanr, uvodi mistiku i supernaturalno, slično "Tvin Piksu", i ima više paralelnih priča.

* Morate li biti obazriviji zbog toga, paziti da nečim ne povredite ili uvredite porodicu i prijatelje pokojne Jelene Marjanović?

- Ova serija nema nikakvih dodirnih tačaka sa Jelenom Marjanović i sa njenom porodicom.

* Šta vam se najviše dopada kod Milice Pavlović u svojstvu glumice?

- Iskrenost. Ona nije glumica, i to je svima jasno. Kad neko ima taj stav i krene u glumu, vrlo je lako onda raditi na ulozi. Moje prvo upoznavanje sa njom je bilo na kastingu za ulogu. Došla je jedna vrlo fina, normalna devojka. I takva je i dalje.

* Za koje dosadašnje ostvarenje biste mogli da kažete da vas najviše određuje?

- Pogledajte film "Dara iz Jasenovca".

* Zbog čega vas stranci često traže i angažuju u svojim produkcijama?

- Možda zato što sam profesionalac u svom poslu, tj. pružam ono što oni traže, profesionalizam.

* Često snimate sa Predragom Antonijevićem, Miroslavom Lekićem, Ivanom Živkovićem. "Leže" li vam njihova estetika i pristup radu, pa se dobro razumete, ili je reč o nečem drugom?

- Nas trojica već više godina radimo na različitim projektima. Razumemo se veoma dobro i "čitamo misli" jedni drugima.

ODRASTAO SAM U "NOVOSTIMA"


* KAKO je izgledalo odrastanje uz "Večernje novosti"?
- Sećam se jedne moje slike kad sam imao tri-četiri godine, na maminom stolu u "Novostima". Odrastao sam u "Novostima", od redakcije, štamparije, do foto-laboratorije koja mi je i profesionalno vrlo bliska, jer smo na Akademiji imali i razvijanje filmova i slika. Tu sam naučio mnoge stvari.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja