"TV NOVOSTI" NA POSLEDNJOJ KLAPI SERIJE I FILMA "KRALJ": Priča o zanosu, Jugoslaviji i najvišoj ceni

JELENA BANjANIN

12. 09. 2020. u 21:00

POD okriljem noći i velikog svetlećeg meseca, uz pratnju hora zrikavaca, u dvorištu studija "Vižn tima", nadomak Beograda, prošlog vikenda pala je poslednja klapa serije i filma "Kralj", reditelja i scenariste Zdravka Šotre.

ТВ НОВОСТИ НА ПОСЛЕДЊОЈ КЛАПИ СЕРИЈЕ И ФИЛМА КРАЉ: Прича о заносу, Југославији и највишој цени

Foto Vojislav Danilov

Priča o životu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, zasnovana na romanu Vuka Draškovića "Aleksandar od Jugoslavije", nastaje u produkciji "Junajted medije" i "Vižn tima". Radnja serije, čijih će 15 epizoda biti emitovano na kanalu Nova S, smeštena je između 1918. i 1934. godine.

Kaldrmom pored starog razrušenog dvora zamišljen korača kralj, kojeg tumači Ljubomir Bulajić, u pratnji ordonansa Jevrema (Miodrag Miki Krstović) i Dušana (Nenad Hadži Maričić). Po povratku iz Prvog svetskog rata, kralj ne stanuje u dvoru već u kući Krsmanovića na Terazijama.

- Snimali smo kraljev obilazak oštećenog dvora gde mu saradnici saopštavaju da su ruski komunisti ubili Romanove, između ostalih i princezu Olgu, kojom je trebalo da se oženi. Na kapiji dvora Aleksandar doživi viziju i oživi traumatično sećanje na ono što je opterećivalo Karađorđeviće - atentat na Aleksandra Obrenovića i Dragu Mašin - objašnjava nam reditelj Zdravko Šotra i dodaje da je projekat bio vrlo obiman, jer se pojavljuje čak 165 glumaca, a ima mnogo objekata i lokacija u raznim gradovima i zemljama.

Zahvaljujući hromaki, zelenoj pozadini na koju će u postprodukciji "naleći" scenografija, ekipa je uspela da "obiđe" Pariz, Marselj, Tulon, Rim, Istanbul, Sankt Peterburg, Strazbur, Bukurešt, Zagreb, Bled, Cetinje, koje su kadrirali u Pančevu, Zemunu, Oplencu, Ripnju, Belom dvoru, Skupštini grada, Konaku kneginje Ljubice, Sabornoj crkvi...

- Bilo je planirano putovanje u Francusku, koje je zbog korone odgođeno. Dogovorili smo se sa francuskim producentom da snimamo u Versaju i Parizu, ali morali smo snimiti ovde. Pomoću kompjuterske obrade ništa nismo izgubili. Srećom, doveli smo nekoliko francuskih glumaca, a među njima je najpoznatiji Žan-Mark Bar. Mnogo je masovnih scena, kao što su predratne demonstracije, sukobi u Zagrebu i Beogradu i pokušaj atentata, te sam snimanje nekih od tih poverio mlađim kolegama - ističe Šotra.

- Najizazovnija je ideja jugoslovenstva koja je dvaput oprobana. To je dobra ideja, ali na ovom terenu ne postoji civilizacijski razvoj među narodima da bi ljudi različitih religija i tradicija mogli da žive zajedno. Još nisu spremni na to, a pogotovo pošto se u to mešaju političari koji podgrevaju situaciju. Aleksandar je pokušaj da stvori takvu državnu zajednicu platio glavom. Priča o njegovom zanosu i stvaranju Jugoslavije trebalo bi najpre da se pojavi kao film, i to možda još ove godine, a potom i kao serija 2021.

Snimanje je od 28. maja, sa pauzom od 10 dana, trajalo tri i po meseca, a noćnih snimanja, kao ovo kojem je prisustvovala ekipa "TV novosti", bilo je samo dva.

- Radujemo se poslednjoj klapi jer osećamo da smo učestvovali u velikom filmskom i televizijskom poduhvatu. Ovaj projekat je izuzetno važan za srpsku istoriju i naše buduće generacije. Mislim da će istoričarima biti drago kada vide kako je obrađena ova tema. Svako je bio ponosan što učestvuje. Iza nas su skoro četiri meseca i jedva čekam da vidim kako će sve izgledati - kaže nam Nenad Hadži Maričić.

LUKSUZNI OLDTAJMERI

NA setu "Vižn tima" ukrašen zastavicama Kraljevine Jugoslavije "šepuri" se originalni plavi "ševrolet internacional" iz 1929. deo kolekcije Muzeja motocikala Pančevo, dok je na drugom kraju dvorišta plavi "bjuik" iz 1930, koji je pohranjen u Oldtajmer klubu u Beogradu.

Foto promo

Nekoliko dana ranije snimana je scena u kojoj trudna kraljica Marija, koju igra Tamara Aleksić, vozi luksuzni beli "oburn" iz Muzeja automobila.

Posebnu ulogu u "Kralju" ima Petar Strugar koji igra stvarnu istorijsku ličnost - novinara i pesnika Luku Jovanovića Mesečinu, koji je podržavao Aleksandra i sporio se s njim, ali i vodio dnevnike, koji su tek nedavno pronađeni, a koje je Vuk Drašković iskoristio u romanu.

Miodrag Miki Krstović, Ljubomir Bulajić i Nenad Hadži Maričić, Foto promo

- Tumačim novinara Stevana, mladog pulena, koji je, sa Jovanom, uvek uz Luku. Oni prate sve bitne događaje tokom deset godina, od proglašenja Kraljevine Jugoslavije, preko pokušaja atentata do zavođenja Šestojanuarske diktature, kada se javnost isključuje iz Aleksandrovog života, koji se okončava atentatom 1934. Bilo je zanimljivo igrati Stevana, iako ima mnogo događaja koje bi trebalo da približimo publici - priča nam Joakim Tasić.

Petar Strugar i Nada Macanković, Foto promo

Njegov kolega Marko Pavlović, koji tumači Jovana, dodaje da njihovi likovi nisu oslikani u romanu, već samo u seriji i filmu "Kralj":

- Luka, Stevan i Jovan poznaju kralja još iz ratnih dana i dive mu se. Iako su saborci, u nekim situacijama, kao tokom Šestojanuarske diktature, novinari zauzimaju objektivniji stav. Zapravo, otkrivamo tajne i intrige dvora i državnih zvaničnika.

Blizak kralju, ali i vrlo profesionalan jeste i Luka Mesečina, koga tumači Petar Strugar:

Vojin Ćetković, Foto promo

- Aleksandar ga je zavoleo zato što je čovek bez dlake na jeziku i predstavlja stvari onakvima kakve jesu u tom trenutku. Tada je bilo različitih geopolitičkih previranja i taj period je veoma turbulentan, pa se i štampa bavila time. Namenjena mi je uloga naratora koji vodi hroniku vremena i kazuje priču o kralju i svemu što se dešavalo.

Lukinu suprugu, Slovenku Valentinu Žolger, igra Nada Macanković, koja tokom serije govori isključivo na slovenačkom jeziku. Glumica nam priča kako pre ovog projekta nije mnogo znala o prvoj Jugoslaviji koju je kralj Aleksandar stvorio.

REKONSTRUISANjE VENČANjA

KOSTIMOGRAFKINjA Ivanka Krstović nadahnuto nam priča koliko je bilo uzbudljivo rekonstruisanje celog venčanja kralja Aleksandra i kraljice Marije, a posebno dok je radila Marijinu venčanicu.

- Inspirisala sam se dvadesetim i tridesetim godinama prošlog veka, ali nisam mnogo koristila šljokice jer Marija je bila vrlo skromna i nije bila ekscentrična. Njena majka, rumunska kraljica, bila je raskošna - priča nam držeći kaput sa krznom koji je, pored brojnih haljina, bundi, uniformi, bluza, pantalona, sašiven za potrebe "Kralja". - Na venčanju smo imali uniforme, ordenje i kape turske, grčke, francuske i srpske garde i njihovih vojnih orkestara.

Foto promo

Kasnije su se pojavljivali i mornari, admirali... Sam kralj Aleksandar presvlačio se hiljadu puta. Sve krune smo pravili ručno, a svaki detalj na ordenu, lenti ili kapi morao je da bude na mestu. Bio je ovo zahtevan i velik, ali lep posao.

- Spremajući ulogu, saznala sam kako je ona izgledala i koji su bili njeni problemi. Luka i Valentina dele kraljeve lične, ali i drame cele Jugoslavije. Kraljeva ideja da ujedini zemlje je bila neverovatno pozitivna i genijalna, ali usledio je raspad Jugoslavije i njegovih snova - ističe Nada Macanković.

Branislav Lečić, Foto promo

Luka je Valentinu u jednoj od zahtevnijih scena, koja je snimljena početkom avgusta u Sabornoj crkvi, upoznavao sa brojnim zvanicama, među kojima su bili Nikola Pašić (Branislav Lečić), knez Pavle (Srđan Timarov), patrijarh Dimitrije (Vojin Ćetković), rumunska kraljica Marija (Danica Maksimović) i mnogi drugi. Povod da se gospoda u svečanim odelima i dame u raskošnim toaletama okupe bilo je venčanje Marije i Aleksandra, koje se odigralo 8. juna 1922. godine.

Reditelj Zdravko Šotra, Foto promo

Uz Šotrin povik "komande", ostavljamo ekipu "Kralja" da dovrši snimanje, a sa seta nas ispraća ogromna srebrnkasta maketa koja je služila kao američki brod kojim je kralj prvi put putovao u Tulon, zatim doveo kraljicu Mariju iz Bukurešta, a sada je "Dubrovnik" kojim je kralj otplovio u Marselj.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!