"LIFKA" ZA MIRJANU KARANOVIĆ: U Subotici sinoć počeo 27. Festival evropskog filma Palić

J. LEMAJIĆ

12. 09. 2020. u 23:46 >> 23:46

DVADESET sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, posle dva odlaganja, počelo je sinoć, u bioskopu "Eurosinema" u Otvorenom univerzitetu, dodelom nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji Mirjani Karanović.

ЛИФКА ЗА МИРЈАНУ КАРАНОВИЋ: У Суботици синоћ почео 27. Фестивал европског филма Палић

Novosti

Zavesu takmičarskog dela festivala podigla je premijera filma Darka Bajića "Ime naroda", koji govori o životu i delu Svetozara Miletića.

Dobitnica nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji u kategoriji inostranih stvaralaca je i mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, koja je za svoj poslednji film "O telu i duši" dobila Zlatnog medveda na Berlinalu. Zbog obaveznog karantina u Mađarskoj, ona neće biti gost festivala i priznanje će joj biti naknadno uručeno.

Festival će trajati do 18. septembra a ljubitelji filma moći će da uživaju u više od stotinu dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova, koji će biti prikazani u bioskopima "Eurosinema" i "Aleksandar Lifka" u Subotici i "Abazija" na Paliću. Tokom festivala važiće sve mere koje važe i u drugim biskopima - obavezno nošenje maski, distanca...

Foto N. Karlić

Ovo je, inače, treći festival ovakvog renomea u Evropi koji će se održati u "lajv" formatu uprkos pandemiji virusa kovid 19. Epidemija neće uticati na program festivala - održaće se svih 15 programskih selekcija, a neće izostati ni izložbe, panel diskusije, promocije knjiga, radionice... Uticaće, međutim, na malo gostiju iz inostranstva, doći će samo oni najsmeliji, a zbog poštovanja mera, očekuje se drastično manje publike. Takođe, pomeranje festivala, jednu od najvažnijih smotri sedme umetnosti dovelo je u septembar, te zbog nesigurnog vremena filmovi neće biti prikazani na čuvenoj Letnjoj pozornici.

Foto: J. L.

- Radujem se da smo posle dva odlaganja na pragu 27. Festivala evropskog filma. Svih ovih godina trudili smo se da on opstane, postane i ostane ono što jeste - najbolji festival u našoj zemlji i okruženju - istakao je juče rano po podne Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić. - Neizvesnost je ono što godinama prati ovaj festival, bilo je nekoliko kriznih godina - 1995, 1999, pa i 2017, ali se nikada do sada nismo susreli sa ovakvom pošasti koja je zaustavila život ne samo kod nas, nego svuda u svetu. Ali će festival ipak biti održan u svom punom kapacitetu i molimo sve da se pridržavaju propisanih mera. Moja porodica je imala tešku situaciju sa koronom, supruga mi je preminula, a ja sam bio zaražen, i zato apelujem na sve da poštujemo mere i da ne zažalimo što smo insistirali na održavanju festivala.

Organizatori Festivala apeluju na ljubitelje sedme umetnosti da imaju razumevanja, budući da će filmske projekcije moći da prati znatno manji broj ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati