NAŠ KANDIDAT TEK U NOVEMBRU: Pandemija pomerila dodelu Oskara za dva meseca

A. POPADIĆ

07. 09. 2020. u 07:20

PANDEMIJA koja je ove godine zaustavila ceo svet, poremetila je i najveću filmsku manifestaciju na svetu - dodelu Oskara, koja će dogodine biti pomerena za dva meseca, za 25. april.

НАШ КАНДИДАТ ТЕК У НОВЕМБРУ: Пандемија померила доделу Оскара за два месеца

Foto: Promo

Novi termin uticao je i na izbor nacionalnih kandidata za Oskara za međunarodni film, pa će tako i Srbija svog predstavnika birati tek u novembru.

- Umesto uobičajenog termina u avgustu, ove godine konkurs ćemo raspisati polovinom novembra. Želimo da našim autorima damo dodatno vreme, ostavimo prostora da završe svoje filmove, jer je njihov posao bio otežan ili u potpunosti onemogućen tokom proleća - kaže, za "Novosti", Mirko Beoković, generalni sekretar Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN), koja predlaže naše kandidate za ovu veliku manifestaciju.

Ova organizacija imala je obavezu da do 1. septembra pošalje imena 25 članova komisije, što je i učinila.

Foto: Promo

- Imamo rok do 1. decembra da Američkoj filmskoj akademiji dostavimo ime srpskog kandidata za nagradu Oskar. Takva je poslednja odluka, i njom se rukovodimo, a da li će biti novih pomeranja saznaćemo svi zajedno. Nadamo se da će ovo produženje roka od gotovo tri meseca doneti "bogatiju žetvu" i više filmova prijavljenih na konkursu - ocenjuje Beoković.

Pravo učešća na izboru za Oskar u kategoriji najbolji strani film imaju ostvarenja snimljena na srpskom jeziku, u periodu od 1. oktobra 2019. do decembra 2020. Uslov je i da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u našoj zemlji.

Američka akademija pomerila je još jedan rok i ostavila mogućnost da uslov od sedam dana bioskopskog prikazivanja kandidati mogu ispuniti do kraja decembra.

BEZ FINALNOG IZBORA

PROŠLE godine naš kandidat za zlatnu statuetu bio je film Petra Ristovski "Kralj Petar Prvi". Nažalost, srpski filmovi već decenijama ne stižu do zvaničnih nominacija. Najdalje je otišla drama Srdana Golubovića "Klopka", koja je 2008. ušla u uži spisak od devet filmova nominovanih za Oskar za najbolje strano ostvarenje.

Poslednje dve godine Filmski centar Srbije preuzeo je na sebe troškove izbora, pa tako kandidati ne plaćaju ni novčanu participaciju za učešće na konkursu.

Među završenim filmovima koji bi mogli da se prijave na konkurs nalazi se "Otac" Srdana Golubovića, premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, intimna drama "Ajvar" Ane Marije Rosi, kao i "U ime naroda" Darka Bajića o Svetozaru Miletiću.

Zahvaljujući pomerenom roku od skoro tri meseca, na konkurs bi mogli da se pojave i neki filmovi koji su, prema rečima producenata u završnoj fazi, poput istorijske priče "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića ili filma "Mrak" Dušana Milića o strahu u kojem živi stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!