U SREMSKIM KARLOVCIMA NA OTVARANJU 49. "BRANKOVOG KOLA": Matiji Bećkoviću uručena Povelja

J. SIMIĆ

05. 09. 2020. u 06:10

NA svečanosti u Sremskim Karlovcima juče na otvaranju 49. "Brankovog kola" i "Prolećnih Brankovih dana 2020" kojim se obeležava 196. godišnjica Radičevićevog rođenja, pesniku i akademiku SANU Matiji Bećkoviću uručena je Velika povelja Brankovog kola.

У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА НА ОТВАРАЊУ 49. БРАНКОВОГ КОЛА: Матији Бећковићу уручена Повеља

Foto Brankovo kolo

U obrazloženju žirija koje je pročitala glumica Danica Petrović, stoji da je Bećković nagrađen za "doprinos lepoti i razvoju poezije, za stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara i dela Branka Radičevića".

Foto Brankovo kolo

Pošto je priznanje primio iz ruku Nenada Grujičića, pesnika i predsednika "Brankovog kola", laureat je kazao da je Branko bio prvi pesnik za koga je čuo i koji je izgledao onako kako je on, kao dečak, pesnika zamišljao.

- Branko je bio i prvi pesnik koji je Karlovačku gimnaziju i grad u kojem ju je pohađao opevao i uzdigao tako da je ona postala simbol Sremskih Karlovaca poput ovdašnje Bogoslovije. Bio je i prvi pesnik koji se zavetovao da neće pisati dok ne vidi Kosovo. Prvi je opevao Crnu Goru, prvi u stih stavio Njegoša i to za njegovog života, a da ni Njegoš ni savremenici nisu imali prigovora na to kako ga je Branko opevao - kazao je Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)