U SREMSKIM KARLOVCIMA NA OTVARANJU 49. "BRANKOVOG KOLA": Matiji Bećkoviću uručena Povelja

J.Simić

05. 09. 2020. u 06:10

NA svečanosti u Sremskim Karlovcima juče na otvaranju 49. "Brankovog kola" i "Prolećnih Brankovih dana 2020" kojim se obeležava 196. godišnjica Radičevićevog rođenja, pesniku i akademiku SANU Matiji Bećkoviću uručena je Velika povelja Brankovog kola.

У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА НА ОТВАРАЊУ 49. БРАНКОВОГ КОЛА: Матији Бећковићу уручена Повеља

Foto Brankovo kolo

U obrazloženju žirija koje je pročitala glumica Danica Petrović, stoji da je Bećković nagrađen za "doprinos lepoti i razvoju poezije, za stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara i dela Branka Radičevića".

Foto Brankovo kolo

Pošto je priznanje primio iz ruku Nenada Grujičića, pesnika i predsednika "Brankovog kola", laureat je kazao da je Branko bio prvi pesnik za koga je čuo i koji je izgledao onako kako je on, kao dečak, pesnika zamišljao.

- Branko je bio i prvi pesnik koji je Karlovačku gimnaziju i grad u kojem ju je pohađao opevao i uzdigao tako da je ona postala simbol Sremskih Karlovaca poput ovdašnje Bogoslovije. Bio je i prvi pesnik koji se zavetovao da neće pisati dok ne vidi Kosovo. Prvi je opevao Crnu Goru, prvi u stih stavio NJegoša i to za njegovog života, a da ni NJegoš ni savremenici nisu imali prigovora na to kako ga je Branko opevao - kazao je Bećković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mrak

06.09.2020. 00:24

Muka mi je od ovog Matije Beckovuca i njegovog ispraznog filozofiranja. Vise puta sam analizirao njegovu poeziju i licno sam kategoricno protiv oviga sto radi jer je isprazno.