PRIZORI TRAGEDIJE I NADE: Omaž Vladimiru Veličkoviću

M. KRALj

28. 08. 2020. u 17:00

ПРИЗОРИ ТРАГЕДИЈЕ И НАДЕ: Омаж Владимиру Величковићу

Foto: Privatna arhiva

KRILO crnog gavrana, prešlo je preko života Vladimira Veličkovića (1935-2019), pre tačno godinu dana, odnoseći njegovo zemaljsko prisustvo.

Zloslutna ptica, međutim, ostala je na mnogim platnima, grafikama i crtežima srpskog i francuskog akademika, jednog od najvećih evropskih likovnih stvralaca svoje epohe, da nas podseća i opominje na krhkost i apsurd ljudskog trajanja.

Na dan kada nas je napustio (iznenada, u Splitu, posle letovanja, dok se spremao na put, nazad u Pariz) umetniku koji je za života svoj opus predstavio na više od sto samostalnih postavki širom sveta (od Argentine, Austrije, Belgije i Brazila, preko Velike Britanije, Grčke, Danske, Irana, Italije, do Japana, Nemačke, Norveške, SAD, Francuske...) beogradska galerija "Arte" prirediće, od subote, omaž u dva izložbena prostora - u Ulici kralja Milana broj 3 i na Andrićevom venacu broj 12.

Postavke čini više od 35 dela izvedenih u tehnikama ulje na platnu, tuš na marufleu, kao i u grafici, nastalih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a za ovu priliku ustupili su ih privatni kolekcionari. To su prikazi tragedije i nade od kojih je satkan život.

- Želeli smo da održimo živo sećanje na Veličkovića - kaže, za "Novosti", Selena Andrić iz galerije "Arte". - Postavku čine dela koja pružaju priliku za sagledavanje krucijalnih segmenata opusa ovog neumornog stvaraoca.

Foto: Privatna arhiva

“Triptih“

Saradnja galerije "Arte" i autora o čijem radu je snimljeno 12 dokumentarnih filmova i objavljeno 15 monografija, otpočela je 2007, a godinu dana potom, realizovana je izložba njegovih crteža i bronzanih skulptura. Prvi put se tada nosilac Legije časti, komandir umetnosti i književnosti, i prvi Srbin koji je postao član Akademije likovnih umetnosti u Francuskoj, beogradskoj publici predstavio vajarskim delima.

RETROSPEKTIVA U MSU - DOGODINE

U PLANU Muzeja savremene umetnosti, kako nezvanično saznaju "Novosti", jeste da se u zdanju na Ušću dogodine održi velika retrospektiva Veličkovićevih dela. Jezgro postavke činili bi radovi sa prve posthumne izložbe u Francuskoj, retrospektive održane u kapucinerskom samostanu u Landernu, pored Bresta, u Bretanji, a čiji je kustos bio poznati istoričar umetnosti Žan-Luk Šalumo.

- Nebrojeno je posebnosti koje su krasile velikog umetnika, ali ono što je ostalo izuzetno upečatljivo ogleda se u dečačkom entuzijazmu, otvorenosti i srdačnosti koji su svaki razgovor sa njim činili prijateljskim, a atmosferu ugodnom - ističu u galeriji "Arte". - Bio je svuda gde je trebalo, uvek tačan, spreman, svež, optimističan, pun razumevanja za sve nedaće pojedinaca i društva kome je pripadao, sa jasno iskazanom željom i naporom da se neprilike prevaziđu i da se krene dalje. Ono što sa ponosom ističemo, a sada i delimo sa publikom su reprezentativne slike i crteži iz prestižnih beogradskih kolekcija, brižljivo birani od strane kolekcionara koji su tokom proteklih decenija formirali ukus publike i tržišta.

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama i tekstovima Irine Subotić, Ljiljane Ćinkul i Mrđana Bajića i trajaće od sutra do polovine oktobra. Zbog aktuelne epidemiološke situacije neće imati zvanično otvaranje. Ova postavka je jedini događaj kojim će biti obeležena godišnjica smrti velikog slikara, a tim povodom se zasad nije oglasila nijedna naša institucija.

 

Foto: Privatna arhiva

“Pas“ (detalj)
 
"RIMA" OBELEŽILA I 85. ROĐENDAN

NA svom interenet sajtu i fejsbuk-stranici, galerija "Rima" obeležila je 11. avgusta 85. godišnjicu rođenja autora kome je posvetila četiri izložbe i čak sedam monografaskih publikacija. U proteklih nekoliko godina "Rima" je objavila šest luksuznih monografija pod zbirnim naslovom "Veličković-crteži". Ove knjige daju najobuhvatniji uvid u njegovo stvaralaštvo u oblasti crteža od 1955. do 2018, a planove za njihovu promociju odložila je korona:

- Nadamo se poboljšanju epidemioloških okolnosti i skorijoj mogućnosti za održavanje promocije koja bi bila povod da se svi poštovaoci Veličkovićevog dela, kroz priču o njegovim vanserijskim crtežima, prisete njega kao umetnika i čoveka - kažu u galeriji koja će i sutrašnji dan obeležiti u virtuelnom prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)