IZLOŽBA NA OTVARANJU: U utorak počinje redukovani 29. Žički duhovni sabor "Preobraženje"

G. Ćirović

16. 08. 2020. u 12:55

U OKVIRU tradicionalnog, 29. po redu, a ove godine zbog epidemije kovidom-19 i redukovanog Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje 2020“, u galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu biće otvorena izložba slika Braca Bonifacija, uglednog kanadskog umetnika srpskog porekla.

ИЗЛОЖБА НА ОТВАРАЊУ: У уторак почиње редуковани 29. Жички духовни сабор Преображење

Foto: G. Šljivić

Kraljevačkom muzeju Bonifacije je, naime, poklonio 24 slike, nastale u periodu od 1988. do 2015. godine, a ovom izložbom javnosti će prvi put biti predstavljena kolekcija koja je i svojevrstan presek opusa ovog kanadskog umetnika.

U cilju promovisanja umetnosti, kulturnih vrednosti i međunarodne saradnje, izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Kanade u Srbiji i biće svečano otvorena u utorak uveče, uz poštovanje svih epidemioloških mera, čime će praktično i početi ovogodišnji Žički duhovni sabor. A, kako je saopšteno iz Narodnog muzeja, publika će izložbu moći da pogleda od 19. avgusta, pa sve do oktobra.

Slika Brace Bonifacija/Foto: Narodni muzej Kraljevo

Bonifacio je, inače, umetničko ime Blagoja Srdića, umetnika koji od 1973. godine živi i stvara u Kanadi. Rođen je 1937. godine u Beogradu, gde je kao mladić učio crtanje i slikanje u čuvenoj školi u Šumatovačkoj ulici. Fakultet primenjenih umetnosti, Odsek slikarstvo i crtanje, završio je 1965., a zatim i arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu dve godine kasnije.

Studije je dopunio u Ateljeu Kruger u Frankfurtu baveći se slikarskim tehnikama starih majstora, a potom se usavršavao u Rimu, Milanu, Parizu i Amsterdamu, gde je slikao i izlagao sa velikim uspehom. Pripadao je Beogradskom likovnom krugu, sve do 1973. godine, kada odlazi u Vankuver, gde živi i radi do danas. Član je CARFAC-a, Udruženja kanadskih profesionalnih vizuelnih umetnika. Dobitnik je brojnih stipendija i priznanja, a izlagao je na više od 60 samostalnih i kolektivnih izložbi gde su predstavljena dela iz javnih i korporativnih kolekcija.

OVOGODIŠNjEM laureatu, pesniku Milanu Nenadiću, “Žičku hrisovulju” sa preobraženjskom ikonom kao najviše saborsko priznanje, gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić po tradiciji će uručiti na na sam dan Preobraženja 19. avgusta u porti srednjovekovnog manastira Žiča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!