PODVIG objavljivanja Goričkog zbornika, jednog od najvažnijih spomenika srpske pismenosti i kulture, najzad je ostvaren, celih 118 godina posle njegovog pronalaženja.

Dario

25.08.2020. 14:07

Nije ovo jedina knjiga prema kojoj se tako postupa. SANU je organizacija za upravljanje od strane spoljnog neprijatelja i mesetarenje i daleko je od nauke...

o0

25.08.2020. 18:05

@Dario - Da Lazarevići imaju preko 100 knjiga i mnogo pisama koja su ostala, ja ne znam šta se tu opasno krije ali definitivno je nekome smetalo. Dan danas su žitije svetog stefana lazarevića stavljene van štampe jer govore o rodoslovu nemanjića kao potomcima rimskog cara Licinija, da su srbi bili zbog njega proterani sa balkana pa se vratili opet kasnije... iako to bugarin konstantin filozof piše, to se u crkvi retko pominje a kad se provuče u predavanja ispada kao neki falsifikat. iako ima starijih navoda od lazarevića za takvo poreklo u samom carigradu

Bukovski

26.08.2020. 00:01

@o0 - Zasto bi Sanu, Crkva, itd. krili nesto sto bi znacio da su Srbi jos prije dosli na podrucije Balkana ili Nemanjici, nebitno? Sto bi pravoslanoj crki smetalo i da su Nemanjici naslednici rimskom cara Licinija iz 4. vijeka? Ako si pomislio na zapad i katolicanstvo. Velika sizma je bila tek 1054. A Nemanjici su vladali prostorom gdje se sudaraju pravoslavlje i katolicanstvo i naravno da su obe struje imale uticaj na vladare Srba. Jedino sto SPC smeta, da i danas ima Srba katolika. A bilo ih je od samog pocetka podjele crkve.

SRB IN

26.08.2020. 11:04

Сада ће монтенигерси да скоче како им Срби отимају културу, јер Горица је на Скадарском језеру. Обашка што је за време друга миља шиптарија у цркви на Горици затварала козе, а на Ћивоту Старца Макарија су оставили цркнуту козу.