PRIZNANJA MLADIM TALENTIMA: Na Balkanskoj smotri mladih strip autora izabrani najbolji

I. Mitić

18. 08. 2020. u 17:15

NAJBOLjI strip crtač na 22. Balkanskoj smotri mladih strip autora, koja je održana u Leskovcu, je Fran Strukan iz Hrvatske.

ПРИЗНАЊА МЛАДИМ ТАЛЕНТИМА: На Балканској смотри младих стрип аутора изабрани најбољи

Foto: I. Mitić

Njemu je pripala memorijalna plaketa „Nikola Mitrović Kokan“ dok je diplomu u istoj kategoriji dobio Luka Cakić iz Crne Gore. Plaketu koja nosi ime osnivača Leskovačke škole stripa Nikole Mitrovića Kokana za ilustraciju žiri je dodelio Ismailu Inceoglu iz Bugarske, dok su diplome u istoj kategoriji osvojile Milica Golubović iz Čačka i Filip Cakovski iz Makedonije.

Za najboljeg mladog strip scenaristu izabrana je Kaja Novšak iz Slovenije, a za najboljeg teoretičara Nikola Tasković iz Kragujevca. Diplome za scenario žiri je dodelio Korini Hunjak iz Hrvatske i Efi Theodoroulou iz Grčke, a u kategoriji strip teorije laureat iste nagrade je Milidar Švonja iz Beograda.

Za najbolje debitante proglašene su Miljana Marković iz Leskovca i Ana Leskovec iz Splita, dok je elektronski časopis za decu „Ako mene pitaš...“ za najbolje mlade strip autore pod nazivom „Mlada velika nada“ izabrao Katarinu Prokopović i Katarinu Šterović iz Leskovca. Nagradu beogradskog izdavača „Darkwood”, za najbolji strip, dobili su Mustafa Karasu iz Turske i Julia Pozharischenskaja iz Rusije. U ovu zemlju otišla je i nagrada Studentsko informativno-izdavačkog centra iz Niša. Oni su za najbolji kratki strip odali priznanje Evgeni Jakovlevu.

Za nagrade ovogodišnje Balkanske smotre mladih strip autora nadmetalo se 2839 autora iz čak 73 zemlje sa pet kontinenata što je svojevrsni rekord u svetskim okvirima. O najboljima je odlučivao međunarodni žiri koji su činili Lasko Džurovski i Milorad Vicanović Maza, strip crtači i ilustratori i Marko Stojanović, strip scenarista i ilustrator. Manifestaciju redovno podržava leskovačka lokalna samouprava sredstvima iz svog budžeta, a ove godine je to učinilo i Ministarstvo kulture i informisanja. Organizator festivala je Leskovčka škola stripa, a suorganizator Leskovački kulturni centar.

TRADICIJA

Nagrada za doprinos srpskom stripu, ove godine pripala je Dušanu Reljiću iz Beograda i Predragu Ikoniću sa Pala, a internacionalnu nagradu za satirični strip, koja nosi ime Miodraga Veličkovića Mivela, ove godine osvojio je Goran Ćeličanin iz Varvarina. Prošle godine ustanovljena je i nagrada „Prijatelj stripa“. Njen ovogodišnji dobitnik je, posthumno, niški pesnik Zoran Pešić Sigma(1960-2019) koji je bio organizator brojnih strip dešavanja kao i urednik i priređivač nekoliko strip izdanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)