PROMOVISATI NASLEĐE NA KiM: Stručnjaci traže da se spreči svojatanje onog što je naše

V. N.

10. 08. 2020. u 09:17

ZVANIČNO reagovanje Prištine i nezadovoljstvo Albanaca sa KiM zbog fotografije koju je na "Tviteru" objavio evropski komesar Oliver Varhelji posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, a na kojoj se vidi monografija "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" na engleskom jeziku, samo potvrđuju kolika je važnost prezentovanja srpskog kulturnog nasleđa na KiM u sprečavanju njegovog otimanja i prisvajanja, rekli su za Tanjug Dragan Vojvodić, dopisni član SANU i profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, i Jelica Pavličić Šarić, istoričar umetnosti i asistent na Fakultetu umetnosti u Prištini.

ПРОМОВИСАТИ НАСЛЕЂЕ НА КиМ: Стручњаци траже да се спречи својатање оног што је наше

Foto VN

Na primeru monografije o hrišćanskom nasleđu vidi se kako je druga strana shvatila "opasnost" i zato je važno stvarati takva dela, promovisati ih i koristiti za postizanje pravednih ciljeva, odnosno očuvanje umetnosti i našeg nasleđa i u fizičkom i u identitetskom smislu, navodi Vojvodić, te dodaje da u tom pogledu treba raditi više, organizovanije i svrsishodnije i da nam nedostaje sveobuhvatna i dobro osmišljena strategija koja bi obuhvatila plansko dokumentovanje, odnosno sistematsku digitalizaciju spomeničkog nasleđa u Srbiji, pre svega onog na KiM kao najugroženijeg.

Foto VN

Pavličić Šarićeva, koja se bavi istraživanjem kulturnog nasleđa na KiM, ističe da se poslednje dve decenije predstavljanjem srpskog kulturnog nasleđa na KiM želi ukazati kako na dosegnuta saznanja tako i na naučnu istinu o razvoju i identitetu pomenutog nasleđa. Ona ukazuje i na činjenicu da su međunarodni zvaničnici, međunarodni stručnjaci i turisti česti posetioci naših spomenika na KiM, ali da od albanskih vodiča mogu dobiti drugačiju sliku o spomeniku, najčešće identitetski očišćenu. U tom smislu, prezentacija u neposrednoj blizini spomenika ili virtuelna na sajtovima i smart aplikacijama bi široj javnosti približila naše nasleđe na KiM, smatra Pavličićeva. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)