NAJHRABRIJA KAD JE BILO NAJTEŽE: Danas sahrana i komemoracija Isidori Bjelici

D. B. M.

08. 08. 2020. u 09:55

POPULARNA spisateljica Isidora Bjelica danas će biti ispraćena na večni počinak.

НАЈХРАБРИЈА КАД  ЈЕ БИЛО НАЈТЕЖЕ: Данас сахрана и комеморација Исидори Бјелици

Instagram/isidorabjelicapajkic

Tačno u podne, u maloj sali Sava centra, biće održana komemoracija, dok je sahrana u 16 sati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Bjelica je skoro osam godina hrabro vodila borbu sa opakim kancerom, ali njena porodica, prijatelji i čitaoci nisu očekivali da će bitku izgubiti. Pre tri dana preminula je u bolnici "Sveti Sava". Pisac i scenarista Žarko Jokanović i njegova supruga, glumica Milica Milša, porodično su drugovali sa Isidorom i Nebojšom Pajkićem. Poslednji put videli su se nedavno, u restoranu, gde su se uz smeh i šale dogovarali o mnogim budućim putovanjima i druženjima.

- Isidora je bila osoba koja je plenila svojom energijom - govori, za "Novosti", Jokanović. - Izuzetno inteligentna, pametna, šarmantna, duhovita. Ona je svakako ostavila neizbrisiv trag ne samo svojim delom, već i u sećanju ljudi koji su se družili sa njom. Isidorinim odlaskom ostala je velika praznina u nama. Zauvek ću čuti njen zvonki smeh, jer sva naša druženja bila su ispunjena velikom radošću i neizmernim veseljem. To je ono što ostaje kao lepota druženja sa njom.

Katarina Mihajlović

Žarko Jokanović


Jokanović kaže da je Isidora svevremena i vanvremena:

- Takva će i ostati i siguran sam da će nas ona uvek posmatrati i biti tu negde, samo sada sa šeširom od oblaka.

Isidorina koleginica Vida Crnčević Basara potresena je zbog smrti svoje prijateljice.

- Sećam je se kao duhovite studentkinje dramaturgije u "martinkama", ali i sa šeširom. Oboje u isto vreme - kaže nam. - Ta devojka je mogla mnogo i postala je Isidora Bjelica, jedna od najhrabrijih žena koje sam poznavala. Pokazala je to na najteži način. Bila je više od svojih romana, više od svojih šešira i putopisa. Saosećam sa gubitkom porodice i njene odane publike. Isidora draga, ti i ja se vidimo bez maske i distance - poručila je Basara.

Privatna arhiva

Vida Crnčević Basara

Bjelica je jedna od najtiražnijih srpskih književnica, autor pozorišnih predstava i televizijskih emisija. NJene knjige doživele su i po petnaest izdanja. Multitalentovana umetnica oprobala se i u režiranju, a film "Dorćol-Menhetn" i predstava "Sarajka u Beogradu" pobrali su simpatije gledalaca. Uspešno se bavila i kreiranjem šešira, koji su bili njen zaštitni znak. Autentičan stajling u potpunosti je oslikavao njenu kreativnost i originalnost. Bila je u braku sa Nebojšom Pajkićem, sa kojim ima dvoje dece Lava Grigorija i Vilu Evanđelinu.

NIJE DOBRO ŽIVETI U PROŠLOSTI

JEDINO izgubljeno vreme je vreme brige i patnje u očekivanju onog što će doći, odnosno kad god ne živimo savremeni trenutak nego smo mislima u prošlosti ili budućnosti, to je izgubljen trenutak. Mi načelno previše brinemo i žalimo za prošlim, ne shvatajući da jedino što imamo je sada, ma kako ono bilo. Tajna je u prihvatanju sadašnjeg trenutka - govorila je Isidora Bjelica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)