"RIMLJANIN" U ŠIBLJU: Lopovi hteli da se otarase “vruće” robe

B. SUBAŠIĆ

23. 07. 2020. u 21:37

JEDINSTVENI rimski spomenik iz 2. veka, koji je ukraden 24 sata pošto je otkriven, pronađen je u četvrtak neoštećen u šiblju nedaleko od manastira Rajinovac u Begaljici.

РИМЉАНИН У ШИБЉУ: Лопови хтели да се отарасе “вруће” робе

Foto MUP Srbije

Lopovi su ga tu, verovatno, bacili u pokušaju da se otarase "vruće" robe, jer se zbog krađe podigla prava bura u javnosti. U potragu su se odmah uključili stručnjaci MUP specijalizovani za borbu protiv krađe i krijumčarenja kulturnog blaga.

Iako su izvršioci brzo prepoznati, praćenje je nastavljeno da bi se eventualno otkrili nepoznati "štekovi" gde se skladišti opljačkano kulturno blago namenjeno preprodaji u inostranstvu.

Dragoceni spomenik uglednog Rimljanina koji je na prostoru Vinče živeo pre 19. vekova sa natpisom koji otkriva njegov životni i ratni put biće najverovatnije izložen i dostupan javnosti čim bude prebačen u Narodni muzej.

Ova stela teška pola tone, pronađena je u petak 10. jula prilikom zemljanih radova uz put koji vodi ka deponiji Vinča. Savesni radnik je bio zadivljen mermernim spomenikom na kome se sa jedne strane nalaze dva stopala u sandalama koja su bila deo skulpture natprirodne veličine, dok je na drugoj natpis na latinskom u 15 redova.

U njemu je zabeležen životopis visokog rimskog zvaničnika, koji je službovao u tri legije, vojevao protiv Parćana, dobijao mnoga odlikovanja... Spomenik od pola tone je "ispario" između subote u 17 časova i nedelje u osam časova.

Stručnjaci su procenili da je neki od lokalnih kopača koji vršljaju ovim terenom video stelu i procenio da će moći da je proda "drugoj ruci", koja ovakve predmete prebacuje u inostranstvo, gde im se pere biografija kroz manje aukcije, da bi se tako legalizovani pojavili u ponudi velikih aukcijskih kuća. Ovakvi spomenici nisu često u ponudi i cena im varira u zavisnosti od potražnje. Poznat je za slučaj kada je "prva ruka" prodala spomenik za samo 100 evra, ali su prodavani i za sume od 5.000 do 15.000 evra.

Međutim lopovi koji su ukrali stelu iz Vinče ovoga puta su se prevarili, jer je spomenik već bio fotografisan na mestu nalaza, zabeležene su njegove satelitske koordinate i vreme pronalaska, a svi ovi podaci prosleđeni su aukcijskim kućama koje se bave trgovinom antikvitetima.

Prema dobro obaveštenim izvorima i među kriminalcima je došlo do sukoba zbog skretanja pažnje na ovaj teren.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)