NOVOSTI SAZNAJU: Pronađen ukradeni rimski spomenik iz Vinče

Boris Subašić

23. 07. 2020. u 15:11

KAKO Novosti saznaju policija je pronašla rimski nadgrobni spomenik star 19 vekova koji se nalazio u Vinči, koji je ukraden, a koji je ukraden samo 24 sata nakon što je otkriven.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Пронађен украдени римски споменик из Винче

Foto: Boris Subašić

Kamen je pronađen u Begaljici, u Šiblju, nedaleko od manastira Rajinovac.

Ovaj nadgrobni spomenik teži pola tone, a njegova težina nije omela lopove da ga ukradu.

Ukradena stela iz 2. veka ima odlično očuvan natpis na latinskom koji govori o uglednom Rimljaninu koji je pod njom počivao, što je čini izuzetno vrednom. Međutim, ona je i putokaz koji nedvosmisleno govori da je taj bogati i ugledni rimski građanin živeo u blizini, u vili od koje je sigurno ostalo nešto vredno istraživanja.

Obično su takvi ljudi, kao i danas, živeli u komšiluku sličnog socijalnog i materijalnog statusa, pa se može očekivati da se ispod deponije i oko nje nalazi još luksuznih rimskih vila.

Više o krađi i samom spomeniku čitajte klikom OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu