FILM O STRADANJU SRBA U NDH Ministarstvo: "Djeca Kozare" zasluženo podržana od FCS

Novosti online

21. 07. 2020. u 15:21

FILM Lordana Zafranovića "Djeca Kozare" podržan je na ovogodišnjem konkursu Filmskog centra Srbije za finansiranje i sufinansiranje proizvodnje domaćeg dugometražnog filma sa nacionalnom temom.

ФИЛМ О СТРАДАЊУ СРБА У НДХ Министарство: Дјеца Козаре заслужено подржана од ФЦС

Foto V.Danilov

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je zadovoljstvo ovom odlukom Komisije i Upravnog odbora jer će, kako su saopštili, sadržaj Zafranovićevog ostvarenja doprineti "razvoju kulture sećanja na žrtve ustaškog genocida nad srpskim narodom".

Nakon mnogobrojnih pokušaja da se scenario Arsena Diklića, rediteljskom veštinom Lordana Zafranovića pretoči u film, ove godine će to biti moguće, zahvaljujući odluci o finansiranju realizacije ovog značajnog kinematografskog poduhvata sredstvima iz budžeta Srbije, odnosno Filmskog centra Srbije

- Verujemo da je ovaj projekat zasluživao podršku komisija i ranijih godina, ali je najvažnije da je ona konačno i usledila - kažu iz Ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Bambi

21.07.2020. 16:48

Treba sto vise snimati filmova i serija da se ljudi sto vise upoznaju sa genocidom nad Srbima i tim sta su i kako radile ustase.Ja se dve trecine zivota informisem i dosao sam do tacke da mi pritisak skoci na 200 kad citam i razmisljam o tome jer su veliko zlo i nepravda naneti Srpskom narodu od naj vecih slepaca u evropi.

Gavrilo

21.07.2020. 20:57

Sa ćuđenjem pitam odlazećeg ministra što dade pare Nemanji Kusturici za film na istu temu koji nikad neće snimiti? Uveren sam da ni Lordan neće nikad snimiti ovaj film. Probao je već u Somboru sa kratkim filmom na ovu temu. Uzeo pare i pobegao u Prag. Uostalom pitajte Dušana Jovića bivšeg gradonačelnika Sombora koliko je para Lordan dobio od grada i šta je bilo sa filmom. Jedno veliko ništa.

MILA

22.07.2020. 09:09

Konačno!Toliko neuspelih pokušaja.Nadam se da će Zafranović to dobro odraditi,kao i Okupaciju u 26 slika svojevremeno.Nadam se žestokom filmu,vernom ,istinitom...Zaista se nadam...

Lale Pavlovic

22.07.2020. 14:36

@MILA - Poslednji film je snimio pre 30tak godina. Neralna su očekivanja da će snimiti dobar film. Ako ga uopšte snimi. Po onome što je najavio da Nikola Kojo glumi ustašu koji usvaja dete sa Kozare u startu sumnjam u film. Nama treba film kako su nas klali a ne spašavali. Satiranje Srba u "lijepoj njihovoj" Endehaziji je bila državna politika koju je uspešno dovršio Tuđman.

MILA

23.07.2020. 09:14

@Lale Pavlovic - Lale Pavlović - Rekoh nadam se da će biti veran i žestok.Tako je,treba da govori o stradanju dece,žena,civila uopšte.Za dalje uništavanje našeg naroda krivi smo sami,tj.komunisti.Odrekli smo se crkve,a njima je pomagao moćni vatikan.Pametniji su od nas,dok se mi i dalje delimo,oni se ujedinjuju.Al to je sad već druga tema

Miki

23.07.2020. 14:32

@Lale Pavlovic - Poslednji dugometrazni film Lordan je snimio 2016. godine, dakle pre cetiri godine. Losa vam je matematika, izgleda da ste bezali sa casova.

Raso

22.07.2020. 20:15

Најзад су попустили под притиском јавности. Министарство би морало растерати ту дружину и забранити рад у свим државним структурама јер ако неко сматра да може да крчми народни новац а ради против њега треба га уверити да то ипак не може тако!

Milutin

27.07.2020. 11:54

Dobro je da su se u zadnje vreme poceli snimati istorijski filmovi i ubudece drzavne pare treba izdvajati za istorijske i komedije.Kriminalne gde je namanje gluma treba prepustit zapadu i pak oni to najbolje rade.