KULTNE SAGE U STRIPU: Dva nova izdanja "Makonda" aktuelizovana i kroz hit TV serije

Marina Mirković

21. 07. 2020. u 14:25

DVA sveža izdanja kuće "Makondo" poslužila su kao predlošci za aktuelne TV serije, što je format koji sa najvećom lakoćom dopire do najšire publike te skreće pažnju na ostvarenja devete umetnosti.

КУЛТНЕ САГЕ У СТРИПУ: Два нова издања Маконда актуелизована и кроз хит ТВ серије

Arhiva

Pored "Vešca" - po kultnoj fantastičnoj sagi poljskog pisca Sapkovskog, čije su priče do sredine devedesetih adaptirane i u formu grafičke novele, "Makondo" je našoj publici ponudio i srpsko izdanje grafičkog romana Snowpiercer.

Prvu u seriji grafičkih novela o Vešcu, "Kuća stakala", "Makondo" je objavio sa kućom Phoenix Press, u jeku sveopšteg "hajpa" koji je diljem sveta izazvao uspeh televizijske serije ponovo budeći interesovanje i za stripove i knjige iz serijala - dok istoimena video-igra i dalje važi za "bibliju" među gejmerima.

Snowpiercer nam je stigao u integralnom izdanju, koje obuhvata prva tri albuma francuskog strip-serijala za koji su scenario ispisali Žak Lob i Olivije Legran dok crtež potpisuje Žan-Mark Rošet.

U središtu sage nalazi se kultni francuski strip Le Transperceneige iz 1982. godine, kasnije reizdan pod naslovom "Begunac", i koji uz albume "Istraživač" (1999) i "Prelazak" (2000) i čini ovaj integral. Iz "Makonda" (koji ih je objavio u saradnji sa Urban Reads) već najavljuju i četvrti album Terminus, u drugoj knjizi koju planiraju da objave pred beogradski Sajam knjiga - sve u prevodu Miloša Petrika.

Arhiva

Za sagu Snowpiercer (ili u prevodu na srpski "Ledolomac") šira publika je čula 2013. godine, zahvaljujući filmu u režiji potonjeg oskarovca Bong Džun Hoa ("Parazit"), južnokorejsko-češkoj koprodukciji na engleskom jeziku u kojoj glavnu ulogu tumači Kris Evans.

Pored filma koji je pre sedam godina režirao aktuelni oskarovac, ovaj grafički roman pretočen je i u seriju, jednu od najgledanijih ove godine na američkom kanalu TNT.

Postapokaliptična saga zasnovana je na podosta rabljenom zapletu, koji počiva na premisi da je čovečanstvo uništeno, a malobrojni preživeli se snalaze kako znaju (zatvoreni u vozu koji krstari ledenim bespućem i koji predstavlja metaforu hijerarhijskog ustrojstva društva), uz ljubavni par pravednika i boraca koji se probijaju od zadnjih vagona ka lokomotivi. Kako je tvorac prvog albuma tj. priče, Lob, preminuo 1990, scenario za druga dva albuma ispisao je Legran, a iscrtala (ponovo crno-belo-sivo) ruka Rošeta, samo ovog puta dosta modernije.

Arhiva

Snowpiercer se može nabaviti u mekom ili tvrdom povezu, sa dve različite naslovnice, a sadrži i dodatne materijale poput Rošetovih kolor-crteža nastalih tokom priprema za snimanje filma, biografija autora, pogovora...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)