PROŠLA LORDANOVA “DECA KOZARE”: Rezultati konkursa FCS

Radmila Radosavljević

17. 07. 2020. u 07:39

ПРОШЛА ЛОРДАНОВА “ДЕЦА КОЗАРЕ”: Резултати конкурса ФЦС

Foto V.Danilov

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, posle tri pokušaja na konkursima Filmskog centra Srbije (od toga dva puta u kategoriji za igrane filmove sa nacionalnom temom), projektu "Djeca Kozare" reditelja Lordana Zafranovića konačno stiže podrška.

Za film koji govori o stradanju srpskog naroda i najtragičnijim trenucima naše istorije u doba NDH, koji će snimati po scenariju Arsena Diklića, Zafranoviću ovog puta stiže podrška u iznosu od 30.000.000 dinara. To je rezultat konkursa koji je FCS objavio 19. februara ove godine, u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova sa nacionalnom temom.

Prethodni bezuspešni pokušaji Zafranovića, podsećanja radi, ispraćeni su velikom polemikom u delu naše javnosti, iako su iz FCS stizale pohvale projektu "Djeca Kozara", a obrazloženje za takve odluke konkursnih komisija bili su mali budžeti i nedostatak novca. Kako je Zafranović tada izjavljivao za "Novosti", čitava priča o "Djeci Kozare" dobila je vrlo neprijatne razmere, a to, po njemu, samo govori o nesređenoj situaciji unutar kinematografije, i o velikoj borbi za državni novac, u kojoj su konkursi postali "vučja jama".

Poslednji put u Srbiji Zafranović je snimao u Somboru sredinom 2018, kratki film "Porajmos 101", po istoimenom romanu Dušana Savića, koji još nije premijerno prikazan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ima li kraha nasoj gluposti

17.07.2020. 16:06

Dajemo pare za razne idiotarije, a kad jedan ovakav vrhunski umjetnik hoce da ovekoveci stradanje Srba od ustaske gamadi, onda za to nema para! Jok, nego snimite jos jedne Cizmase ili Montenevideo.

Mikan

17.07.2020. 20:24

Taj kratki film Lordan nikad nije snimio. Zapravo do sada vise puta se desilo da pojedinci koji su dobili pare od Filmskog centra nikad nisu snimili film sa kojim su konkurisali, a pare su potrosili na nesto deseto.