"TANJUG JAVLJA, RAT JE ZAVRŠEN": Izložba foto - svedočanstava u užičkom muzeju

N. J.

26. 04. 2024. u 11:41

U Narodnom muzeju Užice u okviru programa “Era kulture”, u toku je izložba „TANJUG javlja: Rat je završen“.

ТАЊУГ ЈАВЉА, РАТ ЈЕ ЗАВРШЕН: Изложба фото - сведочанстава у ужичком музеју

Grad Užice

U fokusu izložbe je foto - kolekcija nastala kroz objektiv Petra Obradovića, Branka Savića i Isaka Koena, stvorena sa ciljem da se vestima i slikom bori za oslobođenje naroda i države i za socijalnu revoluciju.

Izložbu su priredili Radovan Cukić i Milica Tomić, realizaciji je doprinela je saradnica na obradi fotografije Jovana Stojadinović. Arhitekturu postavke radila je Milica Lopičić, dok je za dizajn bio zadužen Mane Radmanović. Izložba “TANJUG javlja: Rat je završen”, premijerno je otvorena 2020. godine u Muzeju Jugoslavije, u Beogradu, u okviru programa kojim je obeleženo 75 godina od završetka Drugog svetskog rata.

- Do 30. maja će posetioci Narodnog muzeja u Užicu biti u prilici da vide oko 1.700 izdvojenih dokumentarnih fotografija velike istorijske vrednosti. Na tim fotografijama zabeleženi su najvažniji društveno-politički događaji koji su se desili u ovom periodu, poput skupštinskih zasedanja, poseta visokih stranih delegacija, partijskih i konferencija masovnih političkih organizacija, političkih mitinga, parada i defilea povodom državnih praznika - naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, otvarajući izložbu. - Zabeležene su i foto-reportaže i aktivnosti poput rada na obnovi saobraćajnica, raščišćavanju ruševina, rada bolnica i dečijih domova, života u nekim selima, brojna kulturna dešavanja, obnova sportskog i fiskulturnog života, kao i reportaže sa prvih fudbalskih i košarkaških utakmica u oslobođenom Beogradu, moto-trka i fiskulturnih sletova... 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti