STANIĆU ČETVRTI MANDAT: Skupština Matice srpske ukazala poverenje dosadašnjem predsedniku (FOTO)

J. SIMIĆ

20. 04. 2024. u 17:25

MATICOM srpskom u Novom Sadu i u naredne četiri godine predsedavaće prof.dr Dragan Stanić.Poverivši mu četvrti uzastopni mandat, Skupština matičara danas je na svom redovnom 130.zasedanju sa 339 glasova (glasala su 373 matičara) ukazala Staniću počast kakvu su u proteklih 198 godina imala samo još dvojica od ukupno 28 predsednika .

СТАНИЋУ ЧЕТВРТИ МАНДАТ: Скупштина Матице српске указала поверење досадашњем  председнику (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

U radu sednice učestvovalo je rekordnih 437 članova ovog našeg najstarijeg hrama knjige, kulture i nauke kojeg su 1826. godine u Pešti viđeni Srbi osnovali , a 1864. i preselili u Srpsku Atinu.

Izrazivši zadovoljstvo i zahvalnost povodom ponovnog izbora,Stanić je podsetio da se Matica od osnivanja do danas rukovodi ovim načelima  – građanska urednost, rodoljubiva i patriotska posvećenost,te snaga kritičke svesti ,demokratsko ustrojstvo i disciplina ikao i nacionalna i internacionalna odgovornost.

-Vojvođanska ustanova po poreklu,a svesrpska po delovanju, Matica je stvorena u Habsburškom carstvu,potom je radila u Kraljevini SHS, pa i u socijalističkoj Jugoslaviji da bi nastavila novom snagom i u vremenu globalizma dok srpski narod traži i uspeva da nađe najprimereniji oblik svog državnog, političkog,ali i kulturnog i naučnog ustrojstva – kazao je Stanić.

FOTO: Privatna arhiva

Po oceni reizabranog predsednika, uprkos svim teškoćama sa kojima se kao narod suočavamo, Matica se razvija, širi polje delovanja i uključuje sve veći broj delatnika „koji nemaju potrebu za krizom spostvenog nacionalnog i kulturološkog identiteta a imaju potrebu za autentičnom kreativnošću kojim čovek ostavlja sopstveni trag u neumitno prolaznom vremenu“.

FOTO: Privatna arhiva

U proteklom četvorogodišnjem periodu,podsetio je Stanić, Letopis,najstariji časopis u Evropi koji ove godine slavi dva veka trajanja, redovno je izlazio.Posle ranije ustanovljenog Kosovsko-metohijskog i Krajiškog odbora, oformljena su još tri : Odbor za iseljeništvo (predsednik prof Vladimir Grečić),Omladinski odbor (predsednik Jelena Marićević Balać) i Orijentalni odbor na čijem čelu je prof dr Darko Tanasković.Pohvaljena je saradnja i sa Srbima u Budimpešti,Temišvaru,Crnoj Gori...

Uz napomenu da se nastavlja rad na kapitalnim nacionalnim projektima Srpskoj enciklopediji i Pravopisu, Stanić je kazao da danas Matica srpska zna kuda treba da ide.Naglasio je da su ovakvom razvoju u poslednje tri decenije izuzetan doprinos dala  trojica velikih Matičinih predsednika-  Boško Petrović, Božidar Kovaček i Čedomir Popov.

Kao jednu od najvažnijih delatnosti u proteklom periodu, Stanić je istakao akciju u vezi sa Zakonom o rodnoj ravnopravnosti zbog odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je u suprotnosti sa standardima srpskog jezika i neprihvatljiv je za Maticu,SPC Odbor za standardizaciju srpskog jezika i većinu građana Srbije.

Skupština je usvojila i četvorogodišnje izveštaje Biblioteke Matice srpske,Matičine Galerije i Izdavačke delatnosti koje su članstvu podneli upravnici Selimir Radulović, dr Tijana Palkovljević Bugarski i prof.dr Mato Pižurica.

Naglašeno je i da je u prethodnom periodu Matica uspešno poslovala uz podršku Ministarstava kulture i nauke i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Skupština je izabrala i nove članove Matičinog Upravnog i Nadzornog odbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)