RAŠI TODOSIJEVIĆU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO: Dodeljeno najveće profesionalno priznanje ULUS-a

M.A.K.

26. 03. 2024. u 16:47

NAJVEĆE priznanje za celokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti, koju dodeljuje Udruženje likovnih umetnika Srbije - Nagrada za životno delo, jednoglasnom odlukom komisije, za 2023. godinu pripalo je Dragoljubu Raši Todosijeviću.

РАШИ ТОДОСИЈЕВИЋУ НАГРАДА ЗА  ЖИВОТНО ДЕЛО: Додељено највеће професионално признање УЛУС-а

Foto promo

Kriterijumi kojima se komisija rukovodila bili su sveukupni doprinos kulturno-umetničkoj sceni i praksi, profesionalni okvir, inovativnost, uticaj u lokalnim i međunarodnim okvirima i dugogodišnji staž u radu. O nagradi su odlučivali Ana Veljković (Sekretarijat za kulturu Grada Beograda), Svetlana Mitić (MSUB), Radovan Jokić (Ministarstvo kulture), Nikola Šuica (Univerzitet umetnosti ), Stevan Vuković (Udruženje likovnih kritičara AICA Srbija), Vahida Ramujkić (Upravni odbor ULUS-a) i Marija Šavija (Umetnički savet ULUS-a).

Rođen u Beogradu 1945. godine, Todosijević se, nakon što je diplomirao na Likovnoj Akademiji u Beogradu, performansom, video umetnošću, instalacijama i slikarstvom. Sa grupom umetnika, okupljenim oko SKC-a, bio je jedan od prvih koji je sedamdesetih godina uveo konceptualnu umetnost i nove medije na tadašnju jugoslovensku scenu.

Održao je oko 40 samostalnih, i učestvovao na više 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se nalaze u stalnim postavkama mnogih svetskih muzeja, poput Bobura u Parizu, stokholmskog Muzej moderne umetnosti, londonskog Tejt muzeja. Dobitnik je Nagrade "Sava Šumanović", "Nadežda Petrović" i "Ivan Tabaković",nagrade Grada Beograda i mnogih drugih. Piše i objavljuje likovne kritike i priče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!