KAKO JE MAJSTOR NA HILANDARU RECITOVAO "MOSTARSKE KIŠE": Zanimljiva priča Pere Zupca

J. SIMIĆ

13. 03. 2024. u 16:07

U LUKSUZNOM povezu u pet tomova i na više od hiljadu stranica, sijaju izabrana dela Pere Zupca, upravo objavljena u ediciji Arhiva Vojvodine u Novom Sadu uz podršku Pokrajinske vlade. Reč je o pet knjiga, do sada uglavnom nepoznatih u Srbiji. Četiri su ranijih godina objavljene u Sarajevu a jedna u Podgorici.

КАКО ЈЕ МАЈСТОР НА ХИЛАНДАРУ РЕЦИТОВАО МОСТАРСКЕ КИШЕ:  Занимљива прича Пере Зупца

Foto : Arhiv Vojvodine /Privatna arhiva

- Knjige su nepoznate u Srbiji i sama ova situacija da u svojoj zemlji objavljujem knjige koje su prethodno bile pred čitaocima u inostranstvu mi je neobična i zanimljiva - kaže pesnik, za "Novosti."

Od pet tomova, dva u naslovu nose ime grada na Neretvi kome su počasno mesto u savremenoj poeziji obezbedili ovaj autor i njegova legendarna pesma "Mostarske kiše" koju je 1965. godine napisao u Novom Sadu a objavio u zagrebačkom "Telegramu". Za knjigu pesama "Mostarske kiše i neka druga zemlja" predgovor je napisao Miloš Zubac, priređivač i pesnikov sin, a izdanje objavio sarajevski "Art Rabic" (2020). U ovom tomu zastpljen je izbor poezije od prvih pesama objavljenih 1962. do nekih potpuno nepoznatih stihova Pere Zupca.

Isti sarajevski izdavač 2005. godine objavio je knjigu "Povratak Mostaru" koja je izazvala veliko interesovanje, te je naredne godine štampana u ediciji "Srpske knjige" i "Media Inventa". Usledilo je treće izdanje 2016. iz radionice beogradskog "Admiral buksa" pa četvrto iz sarajevskog "Art Rabica" 2021. godine.

U ovoj knjizi je i tekst Ratomira Raleta Damjanovića, pisca i recitatora, naročito poznatog po nadahnutom kazivanju "Mostarskih kiša." Rale je na Hilandaru pre nekoliko godina upoznao trojicu radnika na obnovi delova ove svetinje, stradale u požaru.

- Ispostavilo se da je jedan od njih bio iz Mostara. Rale ga je upitao zna li naizust "Mostarske kiše", a majstor je odložio alat i zaneseno počeo da recituje: "U Mostaru sam voleo neku Svetlanu, jedne jeseni, jao kad bih znao sa kim sada spava, ne bi joj glava, ne bi joj glava..." - kroz smeh Zubac prepričava ovaj događaj jer on ima i nastavak.

Svaki put kad majstor iz Mostara zapne za neki stih, Rale je "uskakao" da mu pomogne. Kad stigoše na kraj pesme, srdačno se pozdraviše. Odlazeći, Rale je čuo kako jedan od majstora kaže: "Ko je ovaj? Pero nije, Rale nije, ko bi ovo mogao da bude?".

U izabranom nizu, treću knjigu "Glasovi u tišini" u dva navrata, 2017. i 2021. godine, objavio je "Art Rabic" i to sa predgovorom pisca Miše Marića koji živi u Londonu i pogovorom teatrologa i književnika Gradimira Gojeva. Tu je i pogovor Milutina Ž. Pavlova, pesnika, pripovedača i esejiste.

Zbirka "Pisma DT na nebesku adresu" posvećena je Dušku Trifunoviću. Ovim stihovima odužio se Zubac svom velikom prijatelju za nezaboravne sate razgovora u šetnjama po Novom Sadu,gradu u kojem je Trifunović po odlasku iz zaraćenog Sarajeva, proveo poslednje godine života. Knjigu je prvi objavio novosadski "Prometej" 2018. godine. U njoj su i portreti Zupčevi, nastali u periodu od 1963. do 2020. godine.

U petom tomu su zapravo dve knjige - "Klupko života" (Podgorica, 2019) i "Sestra moja samoća" (Sarajevo 2022) sa predgovorom Vesne Goldsvorti i pogovorom somborskog pesnika Davida Kecmana Dake.

Plod pesničke večeri

MOŽDA ove edicije ne bi ni bilo da se na jednoj pesničkoj večeri u Šidu nisu sreli Zubac i Igor Mirović, pesnik i predsednik Pokrajinske vlade. Kada je čuo da su ove Zupčeve knjige pre stigle pred čitaoce u drugim državama nego u Srbiji, rekao je da "to i mi treba da objavimo". Kada se to ovih dana i dogodilo, Zubac ja Miroviću napisao posvetu: "Dragom pesniku i prijatelju, zahvalan na podršci i oradošćen svakom njegovom novom pesmom i knjigom". Reči zahvale uputio je i dr Nebojši Kuzmanoviću, direktoru Arhiva Vojvodine.

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)