GLUMAC KOJI JE BIO POZORIŠTE: Knjiga Miloša Jevtića o velikanu srpskog teatra Raši Plaoviću, rođenom Ubljaninu

B. PUZOVIĆ

06. 03. 2024. u 08:27

RAŠA Plaović uživao je veliki ugled u pozorišnom svetu, bio je izvanredno obdaren glumac. Jedan od najistaknutijih ne samo srpskih, već i jugoslovenskih pozorišnih umetnika druge polovine prošlog veka.

ГЛУМАЦ КОЈИ ЈЕ БИО ПОЗОРИШТЕ: Књига Милоша Јевтића о великану српског театра Раши Плаовићу, рођеном Убљанину

Privatna arhiva

Predstavama je pristupao s dubokim emocionalnim, psihološkim, intelektualnim poniranjem u likove i dramatiku. Imao je božanstven glas i unutrašnju snagu, da u svakoj ulozi podari autentičan, izuzetno uverljiv karakter i ton. Bio je, sam po sebi, pozorište i umeo je da privuče gledaoce. Raša Plaović je veliko ime naše kulture.

Ovo je rekao novinar i publicista Miloš Jevtić, autor knjige "Velika služba Raše Plaovića", na promociji priređenoj u Kulturnom centru u Ubu, u kom se veliki glumac rodio pre 125 godina. U knjizi su razgovori koje je Jevtić vodio sa Plaovićem u jesen 1974. godine, za ciklus emisija Radio Beograda "Gost Drugog programa". Bilo je to samo dve i po godine pre smrti velikog umetnika, čije ime nosi Mala scena Narodnog pozorišta u Beogradu i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

- Kada sam se javio Raši Plaoviću, koga sam, pojmljivo, znao i sa scene i lično, zahvaljujući književniku Milanu Đokoviću, i predložio da govori za novoustanovljeni ciklus emisija Radio Beograda "Gost drugog programa, nije se mnogo kolebao - seća se Jevtić. - Rekao mi je da je glumcima i uopšte javnim ličnostima dužnost da govore. Uz to, i da želi da govori sa mnom kao svojim zemljakom, s obzirom da sam Valjevac. I bio je nežni septembar 1974. godine, kada sam došao kod Raše Plaovića i njegove supruge Dare. U njihovoj kući, negde iznad Autokomande, čekao me je raspoložen za razgovor, zemljački, kako je istakao Raša.

Razgovor sa Mijačem

U "Kolekciji Odgovori", Miloš Jevtić objavio je i knjigu "Kapija pozorišta - Razgovori sa Dejanom Mijačem", koje je sa velikim pozorišnim umetnikom, rediteljem i profesorom, vodio 1997. godine u ciklusu "Gost Drugog programa Radio Beograda". Knjigu je objavilo Udruženje "Valjevski gimnazijalci".

Izdavač drugog izdanja knjige Miloša Jevtića "Velika služba Raše Plaovića", povodom 125 godina od njegovog rođenja, u ediciji "Kolekcija Odgovori" je Ustanova kulture "Kulturni centar Ub". Uz to, ime velikog zemljaka koji je, ističe Jevtić, pet decenija prošlog veka ugrađivao svoja ostvarenja u trajne vrednosti i istoriju srpskog teatra, nosi pozorište u Ubu.

Raša je bio mnogo vezan za Ub, često je pominjao zavičaj koji je proslavio svojim umetničkim i kulturnim delovanjem - kaže autor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu