NADAHNUTE NADEŽDOM: Izložba"Likovne umetnice Niša" u beogradskoj Kući legata

M.A.K.

29. 02. 2024. u 15:43

DELA iz kolekcije Galerije Savremene likovne umetnosti Niš, biće predstavljena na izložbi "Likovne umetnice Niša" u galeriji Kuće legata (Knez Mihailova 46) u utorak, 5. marta.

НАДАХНУТЕ НАДЕЖДОМ: ИзложбаЛиковне уметнице Ниша у београдској Кући легата

Put u obećanu zemlju, Jadranka Mišić Pejović,Foto GSU Niš

Od 1778 radova iz pet zbirki fonda ove galerije, na postavci je njih 50, nastalih u periodu od 1973. do 2021. Reč je o delima izlaganim pojedinačno, na samostalnim ili kolektivnim izložbama, publikovanim u katalozima i monografijama, ali nikada prezentovanim kao celina. I zajedniičko im je da su autori- žene, koje su rođenjem,životom,karijerom ili na neki drugi način vezane za grad na Nišavi.

Foto Galerija savremene umetnosti Niš

Sećanje, Ivana Stanković

-Želja i potreba za proučavanjem dela likovnih umetnica Niša u fondu Galerije savremene likovne umetnosti Niš podstaknuta je značajnim jubilejom 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, čuvene slikarke, rodonačelnice srpske moderne, koja je osnovalaPrvu jugoslovensku umetničku koloniju u selu Sićevu nadomak Niša- piše u tekstu Emilija Ćoćić Bilić, povodom ove izložbe. -Ličnost, stvaralaštvo i društveni angažman Nadežde Petrović bili su neposredna inspiracija za bavljenje ovom temom, uz nameru da se ukaže na vredan doprinos žena koje su se bavile umetnošću i bile aktivne učesnice likovnog i kulturnog života Niša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!