DVE STOTINE DOGAĐAJA: Užice preuzima status prestonice kulture

Никола Јанковић
Nikola Janković

22. 02. 2024. u 10:57

Najveći grad zapadne Srbije uskoro, 21. marta, preuzima titulu prestonice kulture Srbije za 2024. godinu. Oovim povodom, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je najavila da će u gradu na Đetinji biti realizovano više od 200 programskih sadržaja.

ДВЕ СТОТИНЕ ДОГАЂАЈА: Ужице преузима статус престонице културе

Ministarstvo kulture

 Užice se za titulu izborilo najboljim projektom, u konkurenciji od 12 loklanih samouprava a koji je overen u Ministarstvu kulture u aprilu prošle godine. Tada su ministarka Maja Gojković i gradonačelnica Užica potpisale ugovor vredan 125 miliona dinara, uz najavu da će tokom ove godine za realizaciju brojnih programa država izdvojiti makar još toliko novca.

- Svetlost je izabrana kao moto projekta Nacionalne prestonice kulture – Užica, jer je upravo u ovom kraju pokrenuta prva hidrocentrala u Evropi i druga u svetu zasnovana na izumima našeg velikog naučnika Nikole Tesle, pa će jedan od važnih segmenata programa biti posvećen upravo ovom naučniku – rekla je Gojkovićeva podsećajući da grad na Đetinji ima i jednog „oskarovca“, Stiva Tešića.

Gradonačelnica Užica ističe da će užičko istorijsko nasleđe biti prikazano na najbolji način: o njemu će svedočiti prikaz neolitskog naselja u Staparskoj banji, srednjovekovna tvrđava nad gradom, manastir Rujan na obali jezera Vrutci uz podsećanje na Rujansko četvorojevanđelje iz 1536. godine, štampano na ovom mestu…

- Užice na Đetinji ima prvu evropsku polifaznu hidrocentralu, spomen – park Kadinjača kao simbol antifašizma… Od infrastrukturnih projekata izgrađen je lift za osobe sa inveliditetom u Gradskom kulturnom centru, u kome se trenutno odvija rekonstrukcija velike sale. U centru grada naći će se novoizgrađena gradska galerija, kao i dečiji kulturni centar. U klisuri Đetinje izgradićemo „stazu svetlosti“, a posebno se izdvaja rekonstrukcija kuće čuvenog slikara Mihajla Milovanovića u Ribaševini – rekla je gradonačelnica.

Veliki deo programskih sadržaja ostvariće ustanove kulture: Narodno pozorište uveliko priprema komad „Putujuće pozorište Šopalović“ Užičanina, akademika Ljubomira Simovića, u režiji Milana Neškovića.

Narodni muzej priprema stalnu postavku „Užice kroz vekove“, a tu su i tradicionalne manifestacije poput Jugoslovenskog pozorišnog festivala, festivala književnosti „Na pola puta“, onog folklornog – reč je o „Liciderskom srcu“, publiku ičekuje i Grafičko bijenale „Suva igla“…

OTVARANjE PRESTONICE

Na svečanom otvaranju prestonice kulture, 21. marta, na Gradskom trgu nastupiće Simfonijski orkestar i hor RTS, a sledećeg dana na scenu će grupe „Galija“ i „Van Gog“.

- Biće upriličeni i nastupi „Ohridske legende“, hora „Binički“, imaćemo otvoreni bioskop posvećen Stivu Tešiću i brojne izložbe, poetske večeri i promocije, festivale… - naglasila je Jelena Raković Radivojević.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)