CVET, LIST, KVADRAT I KRUG: Grafike Mirjane Tomašević na postavci "Jedinstvo u mnoštvu" u Galeriji `73

M.A.K.

07. 02. 2024. u 15:12

SERIJA grafika rađenih tehnikom linoreza, Mirjane Tomašević, profesorke Fakulteta primenjenih umetnosti, biće predstavljena na izložbi "Jedinstvo u mnoštvu", koja će biti otvorena u Galeriji `73, u četvrtak 8. februara u 19 časova.

ЦВЕТ, ЛИСТ, КВАДРАТ И КРУГ: Графике Мирјане Томашевић на поставци Јединство у мноштву у Галерији `73

Foto promo

Radovi posvećeni prirodi i likovnosti prikazuju motive cveta, lista, koje umetnica iscrtava i urezuje na ploči.

- Procesom stilizacije motiva a potom i njegovog kombinovanja sa različitim geometrijskim oblicima (kvadrat, krug), stvara na ploči ceo dijapazon površina koje svojim rasporedom i teksturom daju vibrantnost i heterogenost krajnjih celina- piše u najavi izložbe u kojoj se citiraju i reči Mire Vujović, istoričarke umetnosti, koja ističe kako umetnica nastoji da iz svake etape rada izvuče likovnu esenciju.

Rođena 1967. u Beogradu, autorka koja je diplomirala i magistrirala primenjenu grafiku na FPU, stupila je na umetničku scenu 1992. od kada je priredila 18 samostalnih izložbi i učestvovala je na više id 300 kolektivnih u zemlji i inostranstvu (u Evropi, Aziji, Severnoj i Južnoj Americi). Tomaševićeva je i dobitnik mnogih priznanja za profesionalni rad u oblasti grafike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)