BELI RUSI PONOVO U BELOJ CRKVI: Otvara se izložba o uticaju ruskim doseljenika na srpsku pozorišnu scenu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

31. 01. 2024. u 18:39

U BELOJ Crkvi, varošici koja je posle Oktobarske revolucije primila više od 2.500 ruskih imigranata, biće priređena izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“.

БЕЛИ РУСИ ПОНОВО У БЕЛОЈ ЦРКВИ: Отвара се изложба о утицају руским досељеника на српску позоришну сцену

Foto: Narodni muzej Bela Crkva

Postavku čine tekstovi i slike, koji govore o istorijatu pozorišta u Srbiji, koje je nastajalo pod uticajem Belih Rusa. Publika će moći da je vidi od 6. februara u Narodnom muzeju u Beloj Crkvi, inače najstarijem muzeju u Vojvodini.

Kako je istaknuto, ruski doseljenici su zaslužni za osnivanje baleta u Srbiji, dali su veliki doprinos razvoju opere, profesionalizaciji scenografije i kostimografije, imali uticaj na režiju...

U Srbiju su doneli svoje iskustvo stečeno u Moskovskom hudoženstvenom teatru, Boljšoj teatru, kao i Aleksandrinskom i Marijinskom teatru iz Sankt Peterburga, u kojima su sarađivali sa čuvenim Stanislavkim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom...

Izložba je realizovalo udruženje Petrovaradin Media, uz podršku Ministarstva kulture i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koje im je ustupimo istorijsku građu.

Nakon Bele Crkve, ova putujuća izložba gostovaće i u Novom Bečeju i u Ruskom domu u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave