MAESTRALNI ŽARKO NA VELIKOM PLATNU: Film "Ruski konzul" u režiji Miroslava Lekića premijerno 3. marta na FEST-u

J. BANjANIN

29. 01. 2024. u 15:00

IDEJA stara četvrt veka, rođena kada i film "Nož", napokon će ugledati svetlost dana. Dugoočekivano ostvarenje Miroslava Lekića prema romanu Vuka Draškovića "Ruski konzul" premijerno će biti prikazan 3. marta na 52. Festu, a u bioskope stiže 7. marta.

МАЕСТРАЛНИ ЖАРКО НА ВЕЛИКОМ ПЛАТНУ: Филм Руски конзул у режији Мирослава Лекића премијерно 3. марта на ФЕСТ-у

Foto Vision Team

Priča "Ruskog konzula" vraća nas u 1973. i okolne dramatične godine, koje se mogu smatrati ključnim trenucima kosovske krize, koja će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu.

Glavni junak ove filmske sage, po scenariju Miroslava Lekića i Igora Bojovića jeste srpski doktor Ilija Jugović (Nebojša Dugalić) koji po kazni dobija premeštaj u bolnicu u Prizrenu. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića - ruskog konzula (Žarko Laušević), naizgled psihijatrijskog pacijenta koji se predstavlja kao Ivan Stepanovič Jastrebov i tvrdi da će uskoro "Rusija ponovo postati Rusija, a Kosovo ponovo srpsko". Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, ujedno separatisti, koji pokušavaju da ga isele, ali u Božovićevu zaštitu staje doktor Jugović.

- Rad na projektu "Ruski konzul" trebalo je da otpočne još po završetku filma "Nož" - koji je bio "kambek" Lauševića te 1999, no ideja je od tada stalno odlagana iz ovog ili onog razloga. Tako smo "Ruskog konzula" započeli tek pre pet godina, od tada smo Žarko (koji nije tu bio samo glumac već aktivan saradnik na oblikovanju filmske priče) i ja zajedno radili, maštali i domaštavali - sve do pre nešto više od pola godine kada je snimanje završeno, a počeo rad na postprodukciji - pričao je, za "Novosti", Miroslav Lekić 17. novembra, dva dana nakon što nas je zauvek napustio veliki pozorišni i filmski glumac.

Foto Nikola Skenderija

- "Ruski konzul" jeste svojevrsni nastavak romana "Nož", ali mi smo svojom adaptacijom tu vezu neutralisali, tako da će publika moći da prati "Konzula" samostalno, odvojeno. Žarkova je bila i odluka da ne ponavlja ulogu Ilije Božovića koju je igrao u "Nožu" već tumači naslovnu rolu, ruskog konzula iz naslova dela, Jastrebova, koji je živeo na Kosovu i pomagao srpskom življu - dodaje Lekić.

Glumačku podelu "Ruskog konzula" čine i Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Viška, Danica Radulović, Mensur Šafćiu, Konstantin Fidanov, Petar Zekavica, Meto Jovanovski, Nada Macanković, Slaviša Čurović, Enver Petroci, Tamara Aleksić i mnogi drugi.

Ove godine na Superstar TV stiže serijska verzija ove ratne drame od šest epizoda pod nazivom "Vazdušni most". Već u februaru na Novu S stiže ekranizacija epskog ciklusa romana našeg velikog književnika Dobrice Ćosića "Vreme smrti", ponovo u režiji Ivana Živkovića, gde je Žarko obukao šinjel velikog Živojina Mišića. Očekuje nas i novih deset epizoda trećeg, ujedno poslednjeg nastavka "Kalkanskih krugova" u kojima ćemo ponovo gledati lik Velibora Matića. Maestralnog Žarka videćemo i u prvom srpskom postapokaliptičnom filmu "Volja sinovljeva", reditelja Nemanje Ćeranića. Premijera filma očekuje se u jesen 2024. godine, a potom sledi i istoimena serija od osam nastavaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!