URUČENA KNJIŽEVNA NAGRADA „ĐURA ĐUKANOV“: Prva knjiga Kragujevčanke Tijane Katić „Hod po ivici kruga“ (FOTO)

R. Š.

19. 01. 2024. u 20:41

Iako je po obrazovanju i zanimanju diplomirani ekonomista, Kragujevčanka Tijana Katić (26) sa beogradskom adresom stanovanja, svrstala se u red mladih pisaca, jer je na konkursu Narodne biblioteke „Jovan Popović“ iz Kikinde dobila nagradu „Đura Đukanov“.

УРУЧЕНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА „ЂУРА ЂУКАНОВ“: Прва књига Крагујевчанке Тијане Катић „Ход по ивици круга“ (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Priznanje joj je uručeno večeras u kikindskoj biblioteci, a osim plakete, autorka sada može da predstavi i svoju prvu knjigu „Hod po ivici kruga“, jer ova ustanova nagrađenom autoru izdaje rukopis koji je žiri odabrao kao najbolji pristigao na konkurs. Tijana Katić kaže da piše već deset godina i da je sada dobila veliki podstrek da ne odlaže pero.

- Ova nagrada mi je veliki motiv da nastavim da pišem, iako se kao ekonomista bavim procenom i analizom rizika. Književnost je dugo deo mene, pa će tako biti i ubuduće. O Đuri Đukanovu sam mnogo čula od njegovih kolega i njegov rad je velika motivacija za dalje pisanje. Zbirka „Hod po ivici kruga“ sastoji se od devet priča, od kojih je šest međusbno povezno motivom kruga. Iako je ova zbirka nastajala šest meseci, kratka priča me zanima poslednje tri godine. Inspirisali su me međuljudski odnosi, prvenstveneo porodični i prijateljski koje gradimo. Knjiga je, uslovno, podeljena na dva dela, jedan se više bavi onim svesnim što pronalazimo u odnosima, a drugi više introspekcijom i poniranjem u sebe – rekla je Katićeva, koja je 18. laureatkinja nagrade „Đura Đukanov“.

Foto: R. Šegrt

Uručenje u biblioteci u Kikindi

Nagrade se dodeljuje za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina. Sastoji se od plakete i štampanja knjige, džepnog fromata, u tiražu od 300 primeraka. Član žirija Dragan Babić rekao je da se rukopis Tijane Katić izdvojio zbog veze pojedinačnih priča i zbirke kao celine.

- Ona se istakla i savremenim govorom, kojim govore mlade generacije danas, ali ne tako da je to književnost u pežorativmom smislu, već je to odnos mladih generacija prema kanonu iza njih i savremenom životu. Zanimljiv je i motiv kruga kao figure i metafore savremenog sveta koji se ponavlja iz priče u priču – objasnio je Babić.

Žiri je ranije saopštio da rukopis Tijane Katić pokazuje da se radi o perspektivnoj autorki, čiji se spisateljski dar može uspešno dalje razvijati i pružiti značajan doprinos novoj generaciji pisaca domaće proze. Nagrađena knjiga štampana je uz svesrdnu pomoć Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Podršku biblioteci „Jovan Popović“ daje i Grad Kikinda.

- Biblioteka ovom nagradom pokazuje da se na ovaj način pronalaze mladi talentovani prozni pisci koji mogu da dobiju svoje mesto u modernoj književnosti – ocenila je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

Od ove godine nagarda „Đura Đukonov“ ima još jednog značajnog partnera, kikindska izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ ubuduće će biti izdavač nagrađivanog rukopisa.

POSVETA

Kako je na početku knjige istaknuto, autorka svoju prvu knjigu posvećuje dedi – za pruženo najlepše detinjstvo, mami – za učenje kako se hoda kroz život, babi- zapodršku, Lei - za svaki trenutak radosti prepun ljubavi i Banetu- za iskreno verovanje u san.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave