UNUTRAŠNJE ŽIVOTNE SLIKE: Sećanje na Čedomira Krstića (1923- 1988) u Centru za grafiku FLU

M.A.K.

18. 01. 2024. u 18:31

RADOVI na papiru nekadašnjeg redovnog profesora na predmetu crtanje i slikanje i uglednog umetnika Čedomira Krstića (1923- 1988) , biće izloženi u utorak 23. januara, od 19 časova u Galeriji Centra za grafiku, njegovog Fakulteta likovnih umetnosti (Pariska 16).

УНУТРАШЊЕ ЖИВОТНЕ СЛИКЕ: Сећање на Чедомира Крстића (1923- 1988) у Центру за графику ФЛУ

foto promo

Dela ovog autora čuvaju se u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti, u Narodnom muzeju i Galeriji savremene umetnosti u Nišu, Muzeju u Pirotu kao i u mnogim javnim i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

- Kao i drugi slikari realisti, po vokaciji ili po unutrašnjem pozvanju, i Krstićje slikao isečak sveta koji mu je bio blizak i sa kojim se identifikovao, ali je pritom bio prevashodno posvećen unutrašnjem životu slike,raznolikosti poteza, sjaju bojene paste, bogatstvu teksture. Takve slike sučesto izvirale iz kompozicionog ili kolorističkog problema koji bi u jednom trenutku bio postavljen ili sa kojim se tek trebalo suočiti, a ne na osnovu prizora iz realnosti, ma kako on bio prepoznatljiv na platnu - piše u tekstu Olivere Janković.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)