ĐORĐU KADIJEVIĆU NAGRADA ZA NAJBOLJEG GLUMCA: Priznanje Festivala igranog i dokumentarnog filma "Sent Endrjuz" u Škotskoj

V.V.S.

15. 12. 2023. u 12:26

NAŠEM proslavljenom reditelju, scenaristi, istoričaru umetnosti i likovnom kritičaru Đorđu Kadijeviću, pripala je nagrada "Ralf Ričardson" za najboljeg glumca u biografskom filmu "Oflag 13-B"" na Međunarodnom festivalu igranog i dokumentarnog filma "Sent Endrjuz" u Škotskoj.

ЂОРЂУ КАДИЈЕВИЋУ НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕГ ГЛУМЦА: Признање Фестивала играног и документарног филма Сент Ендрјуз у Шкотској

foto Promo

Dokumentarno ostvarenje režirao je Đorđe Milosavljević Gera, a scenario napisao Mihajlo Vitezović. Ipak, žiri je istakao da je Kadijević žila kucavica ovog filma.

- Da budemo jasni, Kadijević ne glumi u filmu. Ipak, njegovo prisustvo, vitalnost i istina, njegovi uvidi, opservacije i poetsko promišljanje žila su kucavica ovog filma. Kadijevićevi osvrti nas iznova podsjećaju na krhkost istorije, neumitnost protoka vremena i najvažnije događaje koji ostavljaju svoj trag u svačijem životu - obrazložio je žiri.

U toku ovog biografskog narativa Kadijević prolazi kroz celi svoj život - od rođenja, bezbrižnog odrastanja, ljubavi prema ocu koji je bio oficir jugoslovenske kraljevske vojske, preko stradanja u Drugom svetskom ratu, dva bombardovanja, bežanja i, na kraju, odrastanja bez oca u posleeratnom Beogradu.

Film je producirao Vojnofilmski centar "Zastava film", producent je pukovnik Goran Ikonić. Nagrada koju je Kadijević osvojio nosi ime po slavnom engleskom glumcu ser Ralfu Ričardsonu koji, sa Džonom Gilgudom i Lorensom Olivijeom, predstavlja veliki trio britanskih glumaca čije su uloge obeležile dvadeseti vek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)