UMEO DA RAZUME I LIKOVE I LJUDE: Izložba "Nebojša Glogovac (1969-2018) iz pozorišnog albuma" otvorna u MPUS-u

V.STRUGAR

14. 12. 2023. u 12:22

INTERESANTNA mi je ta igra pretvaranja, da igram nekog drugog, da uđem u neki lik. Jedna od poenti ovog posla jeste da razumem druge ljude...

УМЕО ДА РАЗУМЕ И ЛИКОВЕ И ЉУДЕ: Изложба Небојша Глоговац (1969-2018) из позоришног албума отворна у МПУС-у

foto MPUS

Ovo je jedini, ali najjezgrovitiji citat velikog glumca koji odražava suštinu njegovog i privatnog i profesionalnog bića: zato se i našao na izložbi "Nebojša Glogovac (1969-2018) iz pozorišnog albuma", otvorenoj ovih dana u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. Pred posetiocima otvaraju se vrata velike glumčeve karijere, od prve uloge serdara Nika Đurova u predstavi "Lažni car Šćepan Mali" (1993) do poslednje, Hamleta u istoimenom komadu 2016. godine.

Sve te fotografije, diplome, nagrade i priznanja (koje je za izložbu ustupio Nebojšin otac, protojerej-stavrofor Milovan Glogovac) svedoče o raskošnom i blistavom daru koji je utkao u pozorišno delo. Iako nije uobičajena muzejska praksa da se relativno brzo posle smrti upriliči izložba, bilo je mnogo razloga za takav potez.

- U Muzeju postoji ciklus izložbi koje posvećujemo dobitnicima "Dobričinog prstena", nagrade za životno delo. Obično je povod neka godišnjica - objašnjava autorka Mirjana Odavić, muzejski savetnik. - Ranije smo praktikovali dužu vremensku distancu, ali i vreme nametne nešto svoje. Glogovac je najmlađi dobitnik ovog priznanja. Nažalost, veoma mlad je umro i prvi je koji je posthumno dobio "Dobričin prsten". Otišao je na vrhuncu svog stvaranja, kada je imao još toliko toga da pruži... Ipak, za nepunih trideset glumačkih godina utkao je izuzetan trag u našoj pozorišnoj umetnosti. Veliki je i na filmu, jedan od najvećih u teatru.

foto MPUS

Bilo je i vrlo emotivno, kaže naša sagovornica, čitati dve knjige koje su izašle o njemu, sa sećanjima prijatelja i kolega.

- Znam ga samo sa scene, nisam ga lično poznavala. Ali, ta svedočenja su veoma uzbudljiva. Kada kažete "pravi čovek", u Nebojšinom slučaju ima istinsku težinu. Profesionalan, častan,obrazovan, veliki prijatelj, moralan u svemu. Imao je svoj stav i stajao iza njega, nesebičan, bez sujete... Verovalo mu se u svakom smislu.

A na izložbi, kao na dlanu, sve Glogovčeve uloge. Između ostalih i fotografija na kojoj je veoma mlad, u kostimu, u pančevačkoj amaterskoj predstavi:

- Dobila sam je od Maje Medić, autorke prve izložbe o Glogovcu 2018. godine, postavljene u Trebinju, Pančevu i Beogradu... Između ostalog, jednu vitrinu sam posvetila portretima i nazvala je "Životni put": Nebojša kao dečak od četiri-pet godina, potom sa prvog "javnog nastupa" u crkvi dok recituje za praznik Svetog Save, onda i tri zrelija portreta.

Naš izuzetni i prerano preminuli umetnik odigrao je 35 uloga u pozorištu, pokazujući širok dijapazon svih svojih likova i umeća:

foto MPUS

- Trudila sam se da prikažem Glogovčevu mimiku, neponovljive trenutke igre na sceni - svaka fotografija je drugačija i svedoči o glumačkoj raznolikosti i perfekciji. Imao je izuzetnu harizmu, i kao čovek i kao glumac. U publici, kad ste neki deseti red, nije vam njegovo majstorstvo sasvim blizu. Na filmu je drugačije, kamera ga "primakne", sve vidite. Čini mi se da sam izborom fotografija uspela da istaknem tu svestranost glumačkog umeća. Koliko sam uspela, posetioci će sami proceniti... Želja mi je bila da svaku fotografiju oplemenim nekim citatom, a onda sam shvatila da je svaka Glogovčeva rečenica toliko jaka da ljudi neće dovoljno obratiti pažnju na njegovo lice i taj izraz koji sam želela da istaknem. Zato samo uz jednu sliku iz "Romea i Julije", čini mi se najlepšu, stoji citat u kome objašnjava zašto se bavi glumom...

Izložba "Nebojša Glogovac (1969-2018) iz pozorišnog albuma"biće otvorena do sredine sledeće godine. U Muzeju planiraju da od polovine januara, u okviru "Teatroteke", jednom mesečno organizuju emitovanje snimaka pozorišnih predstava u kojima je Nebojša igrao.

- Važno je da budu kvalitetni snimci, a već znamo da su takvi "Hadersfild" i "Hamlet" - ističe Mirjana Odavić.

Široki raspon

TekstOSIM matičnog JDP, igrao je Glogovac i u drugim beogradskim pozorištima (Atelje 212, Zvezdara teatar, Narodno pozorište, "Boško Buha", Kult teatar, Bitef teatar), kao i u regionu (Teatar Ulisis na Brionima, CNP u Podgorici), radio sa najvećim rediteljskim imenima savremene scene, među kojima su Dejan Mijač, Aleksandar Popovski, Slobodan Unkovski, Paolo Mađeli, Nebojša Bradić, Vida Ognjenović, Jagoš Marković, Egon Savin, Nikita Milivojević, Dušan Jovanović, Igor Vuk Torbica...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja