DODELOM NAGRADA OTVORENA IZLOŽBA NAJBOLJIH RADOVA NA 56. KONKURSU "NOVOSTI": "Pjer" brani karakter i umetnost karikature

Marina Mirković

05. 12. 2023. u 19:10

VRAĆA li nam se karikatura na velika vrata? Ne, karikatura nikada nije ni odlazila zahvaljujući ovogodišnjim laureatima i njihovim kolegama, plejadi karikaturista koje je ovaj naš prostor iznedrio.

ДОДЕЛОМ НАГРАДА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НАЈБОЉИХ РАДОВА НА 56. КОНКУРСУ НОВОСТИ: Пјер брани карактер и уметност карикатуре

Foto N. Skenderija

Ovo se zapitao, i ovim rečima na svoje pitanje odgovorio, urednik i šef Deska u "Večernjim novostima" Vladan Samardžić, koji je u Galeriji RTS - "Klub" dodelio priznanja nagrađenima na 56. konkursu novinske karikature "Pjer".

- Iz godine u godinu karikatura je efektnija, zaoštrenija, prodornija - konstatovao je Samardžić. - Bila je i ostala autentičan prikaz društvenih i političkih tema. Karikatura je, a mi u "Večernjim novostima" to ponosno ističemo, svakodnevno u našem listu, na radost njegovog veličanstva - čitaoca. Negujući nagradu "Pjer" još od 1967. "Novosti" nastoje da ovaj jedinstven izraz predstave, sačuvaju i nagrade. A, jedinstven je zbog činjenica da je najmasovniji i najstariji na Balkanu, ali i da ga decenijama vrednuju najznačajnija imena naše umetnosti, kulturnog, društvenog i, uopšte javnog života.

Nagrade su autorima čiji su radovi ove godine proglašeni najboljima na najstarijem, najmasovnijem ali i najuglednijem konkursu za novinsku karikaturu (makar) na Balkanu, uručene u ambijentu izložbe koja obuhvata sve karikature koje su bile selektovane za žiriranje. Ista postavka, koju čini više od 120 radova, može se videti i u pratećem katalogu 56. konkursa "Pjer", koji je u digitalnoj formi dostupan i na sajtu "Novosti".

- "Pjer" za koji uvek mislim i rado govorim da je konkurs sa karakterom, i ove godine je "odbranio" taj svoj karakter i očuvao tematsku i likovnu raznovrsnost - rekao nam je ovogodišnji nosilac Zlatnog "Pjera" Jugoslav Vlahović, veteran konkursa "Novosti" koji je sinoć odneo kući petog svog "Pjera",trećeg zlatnog. - Postavka selektovanih radova kao i uvek odiše pozitivnim šarenilom, raznolikošću vizuelnih pristupa, ideja i motiva, što je prepoznatljiv koncept "Pjera".

Počast Križaniću

PROFESOR dr Milivoje Pavlović, predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo i član Upravnog odbora RTS, rekao je:

- U ime RTS, koji nije samo elektronski medij već ima i svoje likovne galerije i niz drugih aktivnosti na likovnom planu, radujem se što "Novosti" tako dugo istrajavaju u negovanju karikature, kao tvorevine koja dragoceno provetrava naš javni prostor. Naša Galerija RTS će u idućoj godini imati program posvećen Pjeru Križaniću, pa ćemo tada izložiti i neke od ovih radova.

Nosilac druge nagrade Miodrag Ivanišević, premda je učesnik konkursa bezmalo dvadesetak godina, prvi put je sinoć ovenčan nagradom, a karikatura naslovljena "Bonton" donela mu je "srebro sa zlatnim sjajem" u pravom smislu tog izraza - jer su tek nijanse odlučile da ipak pobedi Vlahovićeva "Kola Vs kvas".

- Poslao sam ove godine pet radova, ne očekujući "ništa", tačnije nikakvu nagradu, ni ovog puta, jer redovno uspevam da dođem do tog "famoznog stola", dakle da uđem u postavku selektovanih radova i u katalog, i do sada mi je to bilo dovoljno, iako se i ranije dešavalo da načujem od članova žirija kako mi je nagrada izmakla "za dlaku" - otkriva Ivanišević, grafički dizajner iz Sarajeva koji gotovo tri decenije živi u Beogradu a karikature crta od osnovne škole. - Moj rad "Bonton" i savijenu Ajfelovu kulu kao univerzalno prepoznatljiv simbol Pariza i zapadne civilizacije, a koji ste vi, kao i mnogi, protumačili kao prikaz sunovrata i saginjanja Zapada, neki kako čujem tumače kao ekološku karikaturu, tumačenja su mnoga i različita. Sam je doživljavam kao ilustraciju stare narodne koja veli da valja prvo pomesti sopstveni prag, počistiti ispred svoje kuće, "prvo o sebi i pri sebi" dakle.

Muhamed Đerlek još je jedan veteran među "pjerovcima", i čak "šije" laureata Vlahovića za jednog "Pjera" - ovogodišnja bronza Đerleku je šesti "Pjer", a zlatnih je među njima takođe tri.

- Prvo sam srebro poneo 1990, na poslednjem zajedničkom konkursu, svih nas iz one velike države, posle decenijske pauze počeo sam da šaljem ponovo i od tada učestvujem redovno, a ove sam godine poslao četiri rada - navodi Đerlek, čiji je stripski osmišljen i iscrtan rad, ubojito rečit a bez reči, u novinama nazvan "Čamac", iako autor prigodnijim smatra naziv "Kofa" (oko koje se otimaju trojica, u četiri slike, stojeći u čamcu koji tone). - Uvek pođem od nečeg aktuelnog ali trudeći se da tu dnevnu temu učinim univerzalnijom, da je ne prikažem kroz nekakvu banalnu jednokratnu ideju ili motiv, te sam i u nagrađenom radu prikazao jednu od temeljnih odlika našeg mentaliteta.

Penzionisani nastavnik likovnog iz Ečke Konstantin Grosu proslavlja "otprilike punoletstvo" kada je reč o stažu pjerovca (a takođe beleži i decenijsku pauzu u učešću na konkursu), devedesetih je slao i političke, a u ovom milenijumu okrenuo se portret - karikaturi. Tako mu je portret Svetislava Pešića doneo priznanje koje nosi ime legendarnog našeg karikaturiste i satiričara Ranka Guzine.

Izložba

IZLOŽBA najboljih radova sa 56. konkursa karikature "Pjer 2023", koja je svečano otvorena sinoć, potrajaće do 10. decembra u Galeriji RTS - "Klub", koja se nalazi u zdanju Radio Beograda u Hilandarskoj ulici, ali u koju se ulazi iz Svetogorske ulice.

- I 2007. sam nagrađen za portret ali "običnim Pjerom", jer je ta kategorija uvedena tek od naredne godine - kaže Grosu. - Presrećan sam zbog nagrade, baš ove, zbog toga što nosi imena dva čoveka koja neizmerno poštujem i kojima sam se oduvek divio, Pjera Križanića i Ranka Guzine. Posebno mi se dopada što "Pjer" brine o mladima, podstiče ih da se okrenu karikaturi, i to baš novinskoj.

Jedna od tih mladih nada je Anja Mitrović, učenica trećeg razreda Škole za dizajn, koja je ponela prinanje za najboljeg mladog karikaturistu, i to takođe za portret - ilustraciju jednog od svojih omiljenih pisaca, Edgara alana Poa.

- Odavno znam za ovaj konkurs i učestvovala sam u "Malom Pjeru", u osmom razredu sam i nagrađena, takođe za portret, i to slikara Gustava Klimta koga obožavam - rekla nam je Anja, koju ovogodišnji laureati odreda hvale a za koju je "svaki od tih velikih imena u svetu karikature - velika inspiracija". Premda kani da se profesionalno usmeri ka animaciji i ilustraciji, nadarena mlada umetnica ne odustaje ni od karikature, te će svakako nastaviti da stvara i na tragu velikog Pjera Križanića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)