NA TRPEZI ISTORIJE: Izložba posvećena tanjirima i čašama iz riznice Narodnog muzeja

M.A.K.

05. 12. 2023. u 17:07

SREBRNI i pozlaćeni tanjir i čaše sa svečanih trpeza, kao i obojenih metala, čine izložbu "Između trpeze i sofre. Metalne posude od XIII do XIX veka u zbirkama Narodnog muzeja Srbije", koja će biti otvorena u petak, u Velikoj galeriji zdanja na Trgu republike.

НА ТРПЕЗИ ИСТОРИЈЕ: Изложба посвећена тањирима и чашама из ризнице Народног музеја

Foto promo

U autorskoj zamisli i realizaciji muzejske savetnice Branke Ivanić, više kustoskinje Nataše Cerović i kustoskinje Ivane Lemkul, ove dragocenosti iznose priču o njihovoj svakodnevnoj upotrebi za pripremu i serviranje hrane i pića, ali i čuvanju. Jer, ovo raznovrsno i bogato dekorisano posuđe od plemenitih metala sakupljano je tokom više od 150 godina.

- Delom stonog posuđa smatran je i pribor za pranje ruku, pa je na malom broju sačuvanih predmeta korišćenih u tu svrhu, vidljiva pažnja posvećena njihovom ukrašavanju - ističu iz Narodnog muzeja. - Na izložbiće biti predstavljenoi posuđe koje je bilo u široj upotrebi u domaćinstvu,kao što su posude za kupanje koje se po specifičnom obliku prepoznaju i na likovnim predstavama iz različitih perioda i kultura.

Na eksponatima koji potiču i širokog vremenskog raspona, prisustan je uticaj različitih kulturnih sredina. Među njima su posude nastale na teritoriji, i u vreme, srpske srednjovekovne države, ali i one sa područa koja je u Otomanskom carstvu naseljavao srpski narod. Na izložbi će zato moći da se vide i jednostavne vizantijske forme, biljna i životinjska ornamentika karakteristična za zapadnu umetnost gotike, kao i rumi, hataj i saz, motivi prisutni na delima sa osmanskih područja. Na pojedinim primerima ovi elementise prepliću, dok je na manjem broju posuda zastupljena i religiozna ikonografija.

Izložba otkirva i običaje i navike vezane za obedovanje u prošlosti. Pored istorijskog i etnografskog, izložene posude su i od velikog umetničkog značaja, budući da mnoge od njih prikazuju jedinstvena ikonografska i dekorativna rešenja kakva se ne mogu sresti izvan zbirki Narodnog muzeja Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)