BIO JE JEDAN OD NAJUMNIJIH SRBA: Na današnji dan rođen je Slobodan Jovanović

D.B.M.

03. 12. 2023. u 07:45

PRE 154 godine, na današnji dan, rođen je Slobodan Jovanović (1869-1958), jedan od najumnijih ljudi koje je srpska država dala tokom dvadesetog veka.

БИО ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈУМНИЈИХ СРБА: На данашњи дан рођен је Слободан Јовановић

Foto Arhiva

Bio je pravnik, istoričar, književnik i političar, potpredsednik Ministarskog savjeta Kraljevine Jugoslavije, predsednik Ministarskog sajveta Kraljevine Jugoslavije u Londonu, profesor Beogradskog univerziteta, predsednik Srpske kraljevske akademije, rektor Beogradskog univerziteta, profesor javnog prava i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu.

Drugi svetski rat i burna dešavanja u Jugoslaviji pred njegov početak nisu mogli zaobići Jovanovića. Naime, on je 1941. godine ušao u vladu kao nestranačka ličnost. Od tog momenta igrao je važnu ulogu u dešavanjima na tlu tadašnje Jugoslavije, odnosno Srbije. U vladi u izbeglištvu služio je u dva navrata kao potpredsednik ali i jednom kao premijer. Nakon okončanja rata, osuđen je u odsustvu na 20 godina robije.

Slobodan Jovanović je ipak i nakon toga ostao cenjen pravnik u celoj Evropi, pa ga je tako i Šarl de Gol pitao za njegovo mišljenje o tekstu ustava Pete francuske republike.

Preminuo je 1958. u Londonu u devedesetoj godini. Godine 2007. Okružni sud u Beogradu ga je rehabilitovao, a presudu iz 1946. proglasio ništavnom. Zaostavština Slobodana Jovanovića i dalje je ogromna. Njegov lik nalazi se na novčanici od 5000 dinara, a njegovo ime nose plato i jedan od amfiteatara na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!