STOGODIŠNJICA VELIKOG ARHITEKTE: Jubilej akademika Ivana Antića u SANU i na Arhitektonskom fakultetu

M.A.K.

29. 11. 2023. u 21:18

VEK od rođenja akademika Ivana Antića (1923-2005), jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata 20. veka, profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta i jednog od osnivača Inženjerske komore, svečano će, u ponedeljak, biti obeležen međunarodnim naučnim skupom u Svečanoj sali SANU.

СТОГОДИШЊИЦА ВЕЛИКОГ АРХИТЕКТЕ: Јубилеј академика Ивана Антића у САНУ и на Архитектонском факултету

Foto promo

Rođen u Beogradu, 3. decembra 1923. godine, tokom pet decenija karijere Antić ostavio iza sebe obiman i nagrađivan opus, sa velikim brojem objekata koji su jezgro srpske moderne arhitekture.

Među njima su Muzej savremene umetnosti na Ušću i Muzej u Šumaricama (u koautorstvu sa Ivankom Raspopović), Sportski centar "25. maj", sportska hala "Pinki" u Zemunu, kompleks "Dom pionira" sa zgradom RTB-a i pozorištem "Duško Radović" u Beogradu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu. Zatim hotele "Breza" u Vrnjačkoj Banji, "Narvik" u Kikindi, "Hajat" u Novom Beogradu, zgradu SUP-a na Guberevcu u Beogradu, Dom "Politike" u Krupnju...

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Sedmojulska nagrada za celokupan stvaralački opus, Borbina nagrade za arhitekturu, nagrada Kulturno-prosvetne zajendice Kragujevca, Diploma i zlatna plakete Splita za doprinos održavanju Osmih mediteranskih igara, Vukove nagrada.

Naučni skup posvećen ovom akademiku Antiću, koji će se realizovati u SANU i u prostoru Arhitektonskog fakulteta, biće zaokružen promocijom prve monografije o njemu "Arhitektonično, arhitekta Ivan Antić" Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, kao i izložbom koja sadrži i makete značajnih objekata ovog autora, delo studenta Arhitektonskog fakulteta, kao svojevrstan omaž velikanu srpske arhitekture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona