PROFESORKI RADMILI RAKIN „MIHAJLO PUPIN“ : AP Vojvodina dodelila svoja najviša priznanja (FOTO)

J. S.

17. 11. 2023. u 12:08

LAUREAT najvišeg priznanja AP Vojvodine „Mihajlo Pupin“je magistar Radmila Rakin Martinović, redovni profesor na Akademiji umetnosti i direktor Muzičke škole „Isidor Bajić“ u Novom Sadu.Pokrajinska vlada je na sednici kojom je predsedavao Igor Mirović, 2018.godine povodom veka od prisajedinjenja oblasti Srema, Bačke, Baranje i Banata matici Srbiji, ustanovila je najviša priznanja u nekoliko oblasti.

ПРОФЕСОРКИ РАДМИЛИ РАКИН „МИХАЈЛО ПУПИН“ : АП Војводина  доделила своја највиша признања (ФОТО)

Foto:RTV

 Profesorka Rakin Martinović diplomirala je 1984. godine na Akademiji umetnosti, gde je 1987. stekla i zvanje magistra umetnosti – umetnička disciplina flauta. U dosadašnjoj umetničkoj karijeri imala je preko dve stotine solističkih i kamernih koncerata, a posebnu pažnju posvetila je izvođenju dela domaćih autora, naročito iz Vojvodine. Učestvuje na najznačajnijim manifestacijama širom Evrope.

Foto:RTV/Vikipedija

Pokrajinsko priznanje u oblasti obrazovanja „Đorđe Natoševićˮ dodeljeno je Marti Kiš Buterer iz Novog Sada, umetnici i nastavnici likovnog vaspitanja u penziji i članici Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

U oblasti privrede nagradu „Lazar Dunđerskiˮ dobila je kompanija „Tehnomarket“ u Pančevu, društvo sa ograničenom odgovornošću, specijalizovano za proizvodnju aluminijumskih konstrukcija koje se koriste u građevinarstvu.

U sferi kulture priznanje „Ferenc Feherˮ dodeljeno je Akademskom društvu za negovanje muzike „Gusle“ u Kikindi, osnovanom 1876. godine.

Foto: RTV/Vikipedija

Kada je o sportu reč,nagrada „Momčilo Tapavicaˮ pripalo je basketašu tri na tri Strahinji Stojačiću iz Novog Sada. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu i Evropskom kupu 2022. godine. Sa svojim basketašima osvojio je i Evropsko prvenstvo 2023. godine.

Foto: printskrin Jutjub

Ustanovljeno priznanje u oblasti ravnopravnosti polova „Milica Tomićˮ dodeljeno je predsednici Udruženja žena „Velikoselke“ Dragani Đurđević iz Banatskog Velikog Sela.„Velikoselke“ se bave izradom narodnih nošnji, a od 2015. godine brinu o Zavičajnoj kući, koja je simbol doseljavanja stanovnika iz Bosanske Krajine u Vojvodinu nakon Drugog svetskog rata.

Jelena Jovanović iz Novog Sada dobitnica je priznanja u oblasti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“. U svom dosadašnjem radu ostvarila je izuzetne rezultate u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, kao i očuvanja istorije, kulture i tradicije romske nacionalne manjine.

Pokrajinska nagrada „Mihajlo Pupin“, kao i ostala  priznanja, biće uručeni 25. novembra na svečanosti povodom Dana prisajedinjenja , dok će nagrada  „Ljudevit Mičatekˮ tradicionalno biti  uručeno 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona