IZLOŽBA O MIJI ALEKSIĆU: U Jugoslovenskoj kinoteci obeležava se vek od rođenja velikog glumca

V.V.S.

10. 11. 2023. u 11:55

U OKVIRU obeležavanja stogodišnjice rođenja Mije Aleksića (1923-1995), Jugoslovenska kinoteka u saradnji s Kulturnim centrom "Mija Aleksić" u Gornjem Milanovcu, organizuje izložbu posvećenu velikanu srpskog glumišta, koja će biti svečano otvorena u podne, 13. novembra.

ИЗЛОЖБА О МИЈИ АЛЕКСИЋУ: У Југословенској кинотеци обележава се век од рођења великог глумца

Foto: Narodno pozorište

Izložba će biti postavljena na dva nivoa u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. U prizemlju će moći da se vide filmski posteri, izbor fotografija i informacije o značajnim momentima u dugoj i plodnoj karijeri Mije Aleksića. Na gornjem nivou, u atrijumu, biće predstavljeni njegovi portreti velikih formata u različitim ulogama, kao i nagrade koje je osvojio za filmsko i televizijsko stvaralaštvo.

Nagrade i lični predmeti koje je Kinoteka dobila od porodice Aleksić zauzeće u toku naredne godine svoje mesto u okviru Legata Mije Aleksića, u sklopu legata i drugih velikana srpskog filma koji su deo stalne postavke Kinoteke "Naš muzej filma".

Dokumentarna izložba, čiji je autor Boban Stefanović, prvi put je predstavljena publici u Gornjem Milanovcu na dan rođenja Mije Aleksića, 26. septembra, i to u Kulturnom centru koji od ove godine nosi njegovo ime. Istog dana u Kinoteci je počela retrospektiva filmova jednog od naših najpopularnijih glumaca, sa dvanaest ostvarenja različitih žanrova u kojima je plenio talentom i za komične i za dramske role.

Neke od svojih najboljih uloga Mija Aleksić ostvario je u filmovima "Na mesto, građanine Pokorni" (1964) Radivoja Lole Đukića, "Čovek iz hrastove šume" (1964) Miodraga Miće Popovića, "Skupljači perja" (1967) Aleksandra Saše Petrovića, "Pusti snovi" (1968) Soje Jovanović, "Varljivo leto `68" (1984) Gorana Paskaljevića...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024