„NAŠ RAZRED“ OSVOJIO ŽIRI I PUBLIKU: Ko su sve nagrađeni na upravo završenim 43. Borinim pozorišnim danima u Vranju

Дејан Ристић
Dejan Ristić

28. 10. 2023. u 12:47

Predstava „Naš razred“, Narodnog pozorišta u Beogradu, najbolja je predstava u celini na 43. Borinim pozorišnim danima u Vranju, odlučio je jednoglasno žiri koji je ovom komadu dodelio nagradu "Borisav Stanković".

„НАШ РАЗРЕД“ ОСВОЈИО ЖИРИ И ПУБЛИКУ: Ко су све награђени на управо завршеним 43. Бориним позоришним данима у Врању

D. RIstić

Ovoj predstavi je pripala i nagrada publike koja nosi ime Radoslava Radivojevića, pokretača festivala i dugogodišnjeg upravnika vranjskog teatra. Posetioci su "Našem razredu" dali prosečnu ocenu 4,94. Predstavu je po tekstu Tadeuša Slobođaneka režirala Tatjana Mandić Rigonat, a u podeli su mlađi glumci našeg nacionalnog teatra, na čelu sa Petrom Strugarom.

Nagrada za najbolju žensku ulogu, dodeljena je Bojani Milanović, za ulogu Tine u predstavi "Kod večite slavine", po tekstu Momčila Nastasijevića, u režiji Sonje Petrović, Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada. Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Nikola Ristanovski za ulogu dr Tomasa Stokmana, u predstavi "Neprijatelj naroda", po tekstu Henrika Ibzena, u režiji Nine Nikolić, Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.

Nagradu za adaptaciju je osvojio Kokan Mladenović za adaptaciju Aristofanovog teksta u predstavi "Ptice", u režiji autora, Mađarskog državnog pozorišta "Čiki Gergej" iz Temišvara. Žiri u sastavu Dušan Petrović, Katarina Kocevska i Davor Špišić, je sve odluke doneo jednoglasno.

Od ove godine, odlukom selektora Slobodana Savića, Borini pozorišni dani imaju međunarodnu selekciju i međunarodni žiri, što je novina za festival koji je ustanovljen 1979. godine kao smotra pozorišnih amatera Jugoslavije. Tako je vranjska publika, pored ostvarenja pozorišta iz Rumunije i Severne Makedonije, imala priliku da pogleda i satirični kabare zagrebačkog Teatra „Egzit“ pod nazivom „Realisti“, kao i predstavu „Ričard III“ Novosadskog pozorišta „Ujvideki sinhaz“.

Ovogodišnji festival koji se odvijao pod sloganom „Pozorište u traumatizovanom druptvu“, otvorilo je Pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja premijerom komada ,,Ništa nećemo zaboraviti'', po motivima dela Vere Cenić u adaptaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića u Vranju su otvoreni 43. po redu Borini pozorišni dani.

Dramatizacija je rađena po knjigama Vere Cenić "Kanjec filjma" i "Ista priča", profesorke književnosti, književne teoretičarke i književnice iz Vranja koja je u njima opisala svoj boravak na Golom otoku, gde je kao studentkinja služila kaznu "društveno korisnog rada".

43. Borini pozorišni dani završeni su dodelom nagrada i predstavom „Šta će biti sa svima nama“ zrenjaninskog teatra „Toša Jovanović“, u režiji Borisa Liješevića, koja je odigrana u čast nagrađenih.

Na otvaranju festivala su dodeljene i nagrade članovima kolektiva vranjskog teatra koji su svojim angažmanom i doprinosom ostavili pečat u prošloj pozorišnoj sezoni. Priznanja su dobili glumica Jelena Filipović i majstor scene Marjan Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije