RASKOŠ I SJAJ BELOG ZLATA RUSKIH CAREVA: Prvi "Dani Ermitaža u Srbiji" otvoreni dvema izložbama i gala predstavom Baleta Jakobson (FOTO)

M. Kralj

25. 10. 2023. u 20:05

DEO raskoši najveće ruske kulturne riznice, Državnog Ermitaža, sija u Narodnom muzeju, na dvema izložbama sa kojima gostuju u Srbiji: "Carski porcelan.Dinastija Romanov i carski servisi" i "Nevidljiva umetnosti".

РАСКОШ И СЈАЈ БЕЛОГ ЗЛАТА РУСКИХ ЦАРЕВА: Први Дани Ермитажа у Србији отворени двема изложбама и гала представом Балета Јакобсон (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Na ceremoniji zatvorenog tipa, u utorak, 24. oktobra, kasno po podne, govorili su ministarka kulture Maja Gojković, zamenica direktor muzeja iz Sankt Peterburga Svetlana Adaksina, zamenik generalnog direktora "Gasprom njefta" Aleksandar Dibalj, i direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, a potom je gala otvaranje prvih "Dana Ermitaža u Srbiji", održano u Narodom pozorištu, predstavom čuvenog Baleta Jakobson.

- Porcelan su u Rusiji zvali belim zlatom careva, zato što je bio redak i skup, a tu jedinstvenu dragocenost smo doneli iz Peterburga, da vam ovde pokažemo - istakla je autorka izložbe "Carski porcelan" Irena Bagdasarova, naučni sekretar Odeljenja za istoriju ruske kulture u Ermitažu, koja je uoči otvaranja, provela novinare kroz postavku u Velikoj galeriji Narodonog muzeja, za ovu priliku transformisanu u luksuznu trpezariju Zimskog dvorca, gde čak i pod podražava crno beli mermer ovog nekadašnjeg doma Romanovih.

Foto Z. Jovanović

Sto sa servisima za čaj carice Jelisavete Petrovne

Zanimanje za porcelan, kako je podsetila ruska istoričarka umetnosti, potiče iz vremena Petra Velikog, koji ga je nabavljao u inostranstvu, dok je proizvodnja počela da se razvija tokom vladavine njegove ćerke Jelisavete Petrovne, osnivača "Nevske porcelanske manufakture". Primeri čak tri njena servisa za čaj, u rokoko stilu - pozlaćeni, sa "mebl" dekoracijom, i sa trodimenzionalnim ružama - izloženi su na velikom postamentu u obliku spiralnog stola, koje je ova vladarka posebno volela i naručivala od umetnika za izradu nameštaja.

Eksponati od čokolade

U PROJEKAT inkluzivnih izložbi uključeni su i proizvođači čokolada. Kalupi za te čokolade, kako je objasnio autor postavke "Nevidljiva umetnosti", prave sa kao i za reljefe kojim se slabovidima predstavlja neko od dela sa izložbe. A na omotu postoji mogućnost da se preko aplikacije, na mobilnom tefonu, pročita i sazna sve što je važno za istorijski predmet čija je replika urađena od čokolade.

- Mi u Rusiji slavimo Dimitrija Vinogradova, kao izumitelja ruskog porcelana, koji je i napisao teoretski rad o tome kako ga je pravio od gline, kvarca i alabastera - objasnila je Bagdasarova.

Foto Z. Jovanović

Čajnik i šoljice sa ružama Jelisavete Petovne

Foto Z. Jovanović

Činija iz Ruskog servisa, prva polovina 19. veka

Svi eksponati sa ove izložbe su, inače, verne rekonstrukcije istorijskih predmeta, izrađenih u "Carskoj fabrici porcelana", osnovanoj 1765. godine.

- Državni muzej Ermitaž više od 20 godina sarađuje sa ovom fabrikom, pa savremeni umetnici i proizvođači mogu da vide originalne eksponate i prema njima naprave verodostojne replike - rekla je ruska kustoskinja.

U centralnom delu galerije Narodnog muzeja postavljen je veliki sto za ručavanje, sa "Ruskim (Gurijevskim) servisom" iz 19. veka:

Amor i Kerber

RUSKI carevi imali su svoje omiljene pse-hrtove, šiceve i francuske buldoge, otkrio je Igor Malkiel. Tako je na postavci italijanski hrt Katarine Velike, zvani Zemira, ljubimac koga je carica sahranila u za njega namenski podignutoj piramidi. On je predstavljen na pritiskaču za hartiju. Među eksponatima je i reprodukcija dela iz prve polovine 19. veka, "Amor koji je pokorio Kerbera". Rep Krebera je u obliku zmije, dok je bog ljubavi njegove tri glave uhvatio svojim lukom:

- To je predstva pobede ljubavi, nad silama zla - zaključio je Malkiel.

- Ovaj servis još je poznat i kao enciklopedija ornamenata stila ampir, jer se nijedna šara na njemu ne ponavlja - naglasila je autorka izložbe, čiji dizajneri su oko stola dugačkog sedam metara (uz pomoć ogledala deluje udvostručeno), osmislili projekcije tih ornamenata, koji se smenjuju, dok se slike sa desertnih tanjirića, stalno emituju na ekranu.

Kako je otkrila, kompletan porcelan stigao je iz Petrograda, dok su čaše i escajg za ovu muzejsku gozbu, nabavljeni u beogradskim antikvarnicama, a ovdašnji su i buketi cveća napravljenog od svile. Ruski restauratori su napravili salvete, prema slikama carskih večera. Na postavci nisu samo servisi sa dvorova, već i sa carskih brodova, kao i porcelanske skulpture, a pored kolekcije Jelisavete Petrovne, zastupljene su i one sa dvorova Aleksandra Prvog, Nikolaja Prvog, Aleksandra Drugog i Aleksandra Trećeg.

Foto Z. Jovanović

Igor Malkiel autor izložbe "Nevidljiva umetnost"

Arheolog Igor Malkiel, koji u Ermitažu rukovodi restauracijom dragocenosti od metala, već 18 godina se bavi načinom na koji se predstavljaju muzejski predmeti osobama sa slabijim vidom i sluhom, a kao autor postavke "Nevidljiva umetnost", predstavio je novinarima ovaj specifičan vid korišćenja muzejskog blaga.

- Veliki broj ljudi učestvuje u ovom projektu, od naučnih radnika, arheologa, specijalista za 3D tehnologiju, vajara,slikara, preko restauratora, stručnjaka za veštačku inteligenciju, do psihologa i filozofa - otkrio je Malkiel.

Foto Z. Jovanović

Muzejski eksponati koji mogu da se dodirnu

Deo ove inkluzivne izložbe obrađuje eksponate sa zoroastrijskog lokaliteta Pendžikent, u Tadžikistanu, kao i one pronađene na iskopinama humki Pazirika na Altajskim planinama, u Rusiji. Reč je o trodimenzionalnim scenama nastalim prema zidnim slikama drevnog Pendžikenta (od šestog do osmog veka nove ere), kao i njihovim animiranim rekonstrukcijama, koje otkrivaju značenja crteža. Na postavci su i fragmenti trenutno najstarijeg poznatog tepiha (na razmeđi 4. i 3. veka p. n. e.) sa groblja Pazirik, urađeni od sukna i vune u Nacionalnom muzeju tepiha u Azerbejdžanu, koje posetioci mogu da dodirnu.

Foto Z. Jovanović

Fotografija eksponata i trodimenzionalna predstava

Poseban segment postavke su "Nevidljivi pomagači", a posvećen je - psima, koji počinje posudom iz 5. veka pre nove ere i jednim rogom obavijenim zlatom, čije replike su prilagođene ovom inkluzivnom projektu. Stručnjaci Ermitaža su iz svojih umetničkih zbirki odabrali deset predstava pasa različitih žanrova, na osnovu kojih su napravljene njihove tačne trodimenzionalne kopije. Zbog svoje starosti, neki od ovih originalnih eksponata, praktično više nisu izloženi u javnosti i nalaze se u muzejskim depoima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)