TREPERAVE LINIJE POETSKOG NABOJA: Dela Jovana Rakidžića u Kući legata

M.A.K.

23. 10. 2023. u 16:30

IZLOŽBA "Crta" profesora Jovana Rakidžića, predstaviće u utorak, 24.oktobra u 19 časova, u galeriji Kuće legata, radove na papiru ovov veterana naše likovne scene.

ТРЕПЕРАВЕ ЛИНИЈЕ ПОЕТСКОГ НАБОЈА: Дела Јована Ракиџића у Кући легата

Foto promo, Kuća legata

Reč je kako primećuje likovni kritičar Đorđe Kadijević o monumentalnim panoima, na kojima je predszavljeno dramatično rvanje između slobode i volje, između slobode i htenja, između slobode i mogućnosti i dodaje da Rakidžićevoj nefiguralnosti ne priliči naziv apstrakcija, jer ona ima nepredvidivu, čudesnu primesu poetičnosti. Za upućene ljude teško je i pokušati plasirati ubeđenje da u nefiguralnoj umetnosti može biti nečeg poetskog.

-  Ove slike trepere od nekog poetskog naboja. Ni jedna od ovolikih linija nije povučena sebe radi. Ona se ne vidi. Njih prati jedan zvuk koji može čuti onaj od Boga obdareni posednik sluha. U toj zgusnutoj fugalnoj muzici datoj kroz linije kretanja intuicije i duha čuju se zvuci jedne fuge koja nas uvodi u prostor umetničkog izraza, širi od svake vizuelnosti, figuralne ili nefiguralne, imitativne ili apstrahovane - naglašava Kadijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)