OBRENOVIĆI KROZ ISTORIJU I ŠABAC: Vredno štivo o sroskoj dinastiji prikupljeno u sedam knjiga

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

14. 10. 2023. u 20:04

Negovanje sećana na dinastiju Obrenović i rasvetljavanje istorijskih činjenica koje su obeležile vladavinu te porodice predstvaljeno je u formi kataloga u do sada sedam objavljenih tomova Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca pod nazivom „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“.

ОБРЕНОВИЋИ КРОЗ ИСТОРИЈУ И ШАБАЦ: Вредно штиво о сроској династији прикупљено у седам књига

foto v mitrić

– Projekat smo pokrenuli 2010. godine sa ciljem da prikupimo svu zaostavštinu Obrenovića, pre svega u Srbiji. Kako je projekat rastao  od 2013. godine krenuli da izdajemo, mislili smo najviše dva toma stručne kataloške publikacije „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije“. Pokušali smo da prikažemo sve to najznačajnije što se čuvalo i u Narodnom muzeju Srbije, Istorijskom muzeju Srbije, Muzeju grada Beograda ali i u Narodnoj biblioteci i Arhivu Beograda, kroz privatne zbirke, kroz na primer manastirske zbirke. Kako je materijal pristizao  iz godine u godinu i kako su nam se javile koleginice i kolege iz Francuske, Austrije i Švajcarske, čitav projekat je evolurirao 2015/16. godine i zato od treće naše knjige mi imamo i dodatak naslovu i sada je taj projekat „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ –  rekao je Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja i jedan od urednika ove kapitalne edicije.

Sedmi tom stručne kataloške publikacije, objavljen početkom 2023. godine, pored uvodne reči, tekstova dve recenzije, donosi još devetnaest članaka – zbir predmeta, dokumenata i umetničkih dela, neposredno i posredno vezanih za članove  vladarskog doma, a pohranjenim u posebnim zbirkama Muzeja nauke i tehnike, Muzeja Vojvodine, Prirodnjačkog muzeja, Muzeja u Kruševcu i Šapcu koji sa artefaktima  iz Arhiva Srbije i Smedereva i jednim zanimljivim rukopisom iz Čačanske biblioteke čine osnovu ove publikacije.

– Potrudili smo se da napravimo jednu lepu priču o Obrenovićima i Šapcu koju prate i predmeti iz naše zbirke. Ukupno je predstavljeno negde trideset devet, četrdeset predmeta iz naše zbirke. Tu su i neki predmeti koji su vezani za Šabac, ali se ne nalaze u našoj zbirci, kao recimo Sveto Pismo koje je Miloš Obrenović 1826. godine poklonio Šabačkoj crkvi za zdravlje  svoje braće Jovana i Jefrema. Zatim je tu zastava iz 1898. godine  Šabačkog pevačkog društva koju je Društvu poklonio kralj Milan Obrenović a koja se nalazi u porodičnoj zbirci porodice Đurković.

- Tu je i meni kralja Milana iz 1889. Potrudili smo se da na neki način damo sveobuhvatnu sliku odnosa Šapca prema Obrenovićima i Obrenovića prema Šapcu jer su Šapčani zbog velikog uticaja Jevrema Obrenovića početkom 19. veka na razvoj grada bili vrlo privrženi dinastiji Obrenović. O toj privrženosti dinastiji Obrenović najbolje govori i Katanska buna koja je bila u Šapcu i krenula iz Šapca. Zapravo pokušaj vraćanja Obrenovića i rušenja kneza Aleksandra Karađorđevića. U ovoj zbirci, koja je obišla skoro ceo svet, zahvaljujući kolegi Marušiću i Muzjeu rudničko-takovskog kraja sad se nalazimo i mi i putujemo po svetu zajedno sa ovom zbirkom –  istakao je istoričar Branislav Stanković iz Narodnog muzeja Šabac.

Prestavljajuću zaostavštinu  dinastije Obrenović, koja je sistematski uklanjana iz proučavanja istorije srpskog naroda,  publikacija „Obrenovići u muzejskim i drugim  zbirkama Srbije i Evrope“ primer je decentralizacije kulturnih zbivanja, uključivanja malih kulturnih sredina u velike sisteme, primer celine koja materijalna svedočanstva prošlosti povezuje sa sadašnjošću i budućnošću utirući put novim sličnim projektima, ocena je stručnjaka iz te oblasti.

–  Ovo je zapravo jedna baza podataka. Sada je apsolutno  nemoguće izučavati srpski 19. vek, naročito kroz vladarsku kuću Obrenovića, a ne konsultovati ovih sedam od planiranih deset knjiga. Ona ne daje nikakav vrednosni sud. Niti uzdiže Obrenoviće niti ih nipodaštava nego daje mogućnost istoričarima, istoričarima umetnosti, etnolozima, sociolozima i drugim pripadnicima da li društvenih ili humanističkih nauka da kroz jednu objektivnu bazu podataka, egzaktnu bazu podataka, izučava ono što mu je na pameti – naglasio je Aleksandar Marušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024