PROGRAMOM DOMINIRAJU HORORI: Sedamnaesti festival srpskog filma fantastike počinje sutra

Vojislava Crnjanski Spasojević

28. 09. 2023. u 16:36

SEDAMNAESTI Festival srpskog filma fantastike (FSFF) biće održan od 29. septembra do 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda. U takmičarskom programu naći će se 27 filmova iz Srbije, regiona i sveta, od ukupno 41 prijavljenih, a žanrovski dominiraju horori.

ПРОГРАМОМ ДОМИНИРАЈУ ХОРОРИ: Седамнаести фестивал српског филма фантастике почиње сутра

Daniela Radojković

Za nagradu "Koskar" takmičiće se filmovi podeljeni u četiri selekcije: međunarodna, regionalna, domaća i selekcija "Fantastični klinci". Od ove godine uvedena je nova takmičarska kategorija "Mali Koskar" koja se dodeljuje za mlade autore do 17 godina.

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Goce Cvetanovski, filmski reditelj iz Makedonije, Branko Tomović, glumac, i Boris Trbić, dramaturg.

- Gotovo je neverovatno koliko je kvalitet filmova fantastike domaće produkcije za samo 17 godina postojanja festivala napredovao i stigao svetske tokove - kazao je Dragan Jovićević, direktor programa i selektor međunarodnih filmova. - Ovogodišnji bogat program pokazaće sva mesta spajanja i razdvajanja domaćih filmova u odnosu na ostvarenja iz regiona i sveta. Srpski, regionalni i filmovi sa svih drugih kontinenata u programu 17. Festivala srpskog filma fantastike jesu u međusobnom dijalogu, govore o turbulentnom svetu, redefinišu žanr i trude se da dopru do novih poetika, vizuelnih i narativnih stilova, boljih produkcionih uslova. U Srbiji sazreva jedna nova generacija "fantastičara", posmatrajući našu sveukupnu realnost kao alternativni univerzum.

Za Jovana Ristića, selektora domaćeg i regionalnog programa, ovogodišnja domaća selekcija je prijatno iznenađenje, i po broju prijavljenih filmova i po žanrovskoj raznovrsnosti i po ukupnom kvalitetu - nakon nekoliko godina oseke kao posledice pandemije.

- Za domaću selekciju prijavili su se i studenti i nezavisni autori i amateri, pokazavši zavidnu dozu ambicije. Žanrovski, dominiraju horori ("Bdenje" Marka Marinkovića, "Stoper u noći" Davida Kolakovića, "Moje carstvo ispod" Dušana Popovića, "Veliki petak" Andrije Mitrovića, "Poslednji dan na Zemlji" Rajka Radovića), ali ima i predstavnika naučne fantastike ("Loading Memory Glitch" Nemanje Pavlovića) i fantastike ("Alter Ego" Teodore Modragović, "Zgažene" Aleksandra Teokarevića). Horor kao osnovni žanr dominira i regionalnom selekcijom, u koju su uvršćena tri filma iz Hrvatske i jedan iz Bosne i Hercegovine, i primetan je visok produkcijski kvalitet. Meni lično najdraža je omladinska selekcija, koja postoji zato što smo postali svesni da mladi stvaraju filmove fantastike, pa smo smatrali da tu pojavu treba zalivati i nagrađivati - kazao je Ristić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu