"AFTER" NAJBOLJI FILM, LEROTIĆU NAGRADA ZA REŽIJU: Uručenjem nagrada završen prvi "Novi Sad film festival"

J. S.

25. 09. 2023. u 15:36

DEBITANTSKI film “After“ francuskog reditelja Entonija Lapijea poneo je nagradu za najbolje ostvarenje na sinoć završenom prvom izdanju „Novi Sad film festivala”,dok je nagrada za najboljeg reditelja dodeljena hrvatskom sineasti Juraju Lerotiću, autoru potresne drame “Sigurno mjesto.”

АФТЕР НАЈБОЉИ ФИЛМ, ЛЕРОТИЋУ НАГРАДА ЗА РЕЖИЈУ: Уручењем  награда завршен први Нови Сад филм фестивал

V.Veličković

Žiri u sastavu: Tanja Miličić,direktorka Pula film festivala i predsednica žirija, Andrei Tanasesku, selektor nezavisne filmske sekcije filmskog festivala u Veneciji i Mileta Poštić, rukovodilac smera za animaciju i vizuelne efekte na AUNS u obrazloženju navode da film “After” - organski i iskreno, nepretenciozno i jednostavno gledaoca uvlači u neočekivano skladnu i fluidnu priču u svetu tehno muzike i narkotika, dok je Juraj Lerotić „majstorski režirao potresnu ličnu priču, koja bez trunke melodrame, staloženo i precizno ostavlja snažan emotivan pečat na gledaoce ”.

 Nagrada publike pripala je argentinskom ostvarenju “El Santo” Augustina Karbonerea, koji je svečano otvorio Novi Sad film festival.

   U takmičarskoj selekciji nadmetali su se  studentski filmovi, a nagradu za najbolji poneo je Guguto Memeto reditelja Branislava Stošića koji „ekranizacijom proze nagrađivanog pisca Stefana Tićmija, filmskim rukopisom predstavlja kombinaciju igranog i animiranog ostvarenja koje svojom neobičnom stilizacijom uveliko prevazilazi uobičajene standarde kvaliteta koje očekujemo kada je reč o studentskom filmu”, navodi se u obrazloženju žirija”.

Najbolji srednjoškolski film je “Ispod mosta” Andreja Tomina iz Filološke gimnazije iz Beograda, koji se, prema rečima žirija, ističe svojom jednostavnošću i jasnoćom: „Ekipa filma uspela je da prenese duboke emocije i složene odnose kroz priču koja je istovremeno jednostavna i razumljiva”.

U selekciji Best Pitch filmova koji nisu do kraja snimljeni, milion dinara za zavšretak filma dobio je crnogorski projekat “Po meni se ništa neće zvati u režiji Đorđa Vojvodića” .

Pod sloganom “Uleti u platno”, Novosađani i njihovi gosti su u okviru festivala imali priliku da pogledaju više od 20 filmova u osam selekcija koji su prikazani u Srpskom narodnom pozorištu, Kulturnom centru Novog Sada, Areni Sinepleks, Gimnaziji „Laza Kostić”, knjižari Zenit i u Kulturnoj stanici “Svilara”.

Dodatni glamur festivalu  dalo je prisustvo počasnog gosta Džona Sevidža, slavnog holivudskog glumca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu