IZLOŽBA SVETSKI PRIZNATE UMETNICE NA „SARMATES“ FESTIVALU: Fotografije Normante Ribokaite iz Litvanije od večeras u Paraćinu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

22. 09. 2023. u 21:08

SMELA i provokativna izložba zvanično priznate državne umetnice Litvanije i u svetu poznate fotografkinje Normante Ribokaite otvorila je drugo veče međunarodnog festivala „Sarmates“ u Paraćinu.

ИЗЛОЖБА СВЕТСКИ ПРИЗНАТЕ УМЕТНИЦЕ НА „САРМАТЕС“ ФЕСТИВАЛУ: Фотографије Норманте Рибокаите из Литваније од вечерас у Параћину

Foto: Z. Rašić

Izložba je postavljena u Zavičajnom muzeju, a njenu autorku je predstavio majstor fotografije Zoran Đorđević, iz Kragujevca, koji je imao priliku da ovu umetnicu upozna i da sa njom sarađuje. Normante je, po njegovim rečima, već deceniju prisutna u Srbiji, a njeni radovi bliski su načinu rada u Foto-savezu Srbije jer pripadaju takozvanoj istočnoj, odnosno ruskoj školi, kao i FSS.

- Njene fotografije imaju nadgradnju, fino izraženu notu crnog humora koja se provlači kroz osnovne teme kojima se ona bavi, a to su portreti, akt fotografija, konji. Zanimljivo je da Normante živi u malom mestu Dusetos sa svega 1.800 stanovnika, praktično u selu, ali mu je država ipak dala status grada jer je u Dusetosu nastanjeno čak dvadeset umetnika koji su bitni za državu, uključujući i Normante – objašnjava Đorđević.

Foto: Z. Rašić

Otvaranje izložbe: Stojanović, Petrović i Đorđević

U tom mestu se, inače, nalazi Kulturni centar u kome Normante radi, a kome bi po sadržaju i Beograd mogao da pozavidi. Ova ustanova je mesto druženja i razmena ideja svih dvadeset pomenutih litvanskih umetnika, a Normante je najmlađi zaslužni umetnik Litvanije među njima.

U pitanju je umetnica koja je česti gost u Srbiji, zbog čega uči srpski jezik i već ga prilično dobro govori. Posetioci njene izložbe u to su se brzo uverili jer, iako je Normante bila sprečena da dođe u Paraćin na svoju izložbu, snimila je video pozdrav na srpskom jeziku i poručila Srbima – da ih voli.

Paraćince koji su pogledali izložbu posebno su zaintrigirali ženski aktovi, za koje su ispostavilo da su Normante. Tim povodom Đorđević je objasnio da je u Litvaniji odnos prema telu dosta drugačiji. Saune i prirodna jezera sastavni su delovi litvanske svakodnevice i pomažu čeličenju njihovog zdravlja.

Drugo izdanje međunarodnog festivala „Sarmates“ zatvorila je četvrta po redu izložba pod nazivom „Nešto između“  Aleksandra Buđevca iz Kragujevca. Ova izložba otvorena je u Kulturnom centru, čime je spuštena zavesa na ovogodišnji festival u organizaciji Foto-grupe „Art tim“, uz podršku Opštine Paraćin.

Sumirajući utiske, majstor fotografije Zoran Đorđević ocenio je da je Bojan Bokac Petrović doveo na „Sarmates“ tri izuzetne priznate ličnosti iz sveta fotografije. Normante Ribokaite je u ovom trenutku jedan od najboljih svetskih fotografa, dok je Kosta Dupčinov iz Severne Makedonije među najboljim balkanskim dokumentaristima. Najzad, Kragujevčanin Aleksandar Buđevac je jedan od najboljih fotografa koje Srbija ima već duže vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)