NAUKA I UMETNOST NA ISTOM ZADATKU: Izložba "Neka druga mesta" u Muzeju primenjene umetnosti

M.A.K.

19. 09. 2023. u 15:10

NEOČEKIVANU vezu između umetnosti i nauke nudi postavka koja će biti otvorena večeras u 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti.

НАУКА И УМЕТНОСТ НА ИСТОМ ЗАДАТКУ: Изложба Нека друга места у Музеју примењене уметности

Foto promo

Pod nazivom "Neka druga mesta", izložba prikazuje istraživanja i tehnološke inovacije smeštene u svet umetničke kreacije i prva je u nizu sličnih zajedničkih projekata, a realizovali su je Centar za istraživanje javnih politika (Re:People) i Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Univerziteta u Beogradu.

Kustos izložbe Ivan Šuković pozvao je Emiliju Radojičić, Sonju Lundin, Jovanu Čavorović, Draganu Lukić i Emira Šehanovića da realizuju radove protkane biopigmentima, mikroorganizmima koji su preuzeti sa različitih prirodnih staništa u Srbiji (zamena su za veštačke pigmente, od kojih imaju različite ekonomske i tehnološke prednosti). Postavka je utemljena na istraživanjima koje predvodi biohemičarka dr Jasmina Nikodinović Runić sa IMGGI. Ovaj naučni projekat je uspostavljen po principu preuzimanja žive bakterije - streptomicete sa različitih lokaliteta u Srbiji, koja potom u laboratorijskim uslovima, kroz proces transformacije postaje pigment, koji može da se nanosi na materiju.

STREPTOMICETE su najčešće bakterije u zemljištu. Tim istraživača sa IMGGI se bavi uzorkovanjem zemljišta, izolovanjem streptomiceta i do sada je u svojoj laboratorijskoj zbirci skupio više od 1.000 sojeva sa različitih staništa Srbije, od kojih nastaju biopigmenti. Pored bojenja, biopigmenti imaju i dodatna bioaktivna svojstva, poput antimikrobnog, antioksidansnog, pružaju zaštitu od UV zračenja.

Bez obzira na to što se naslanja na naučna istraživanja, izložba "Neka druga mesta" svojim umetničkim pristupom dobija i emocionalnu dimenziju. Uz brojne prateće programe, postavka u MPU biće otvorena do 10. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News