NOVA SMOTRA NAJNOVIJIH FILMOVA U REGIONU: U Leskovcu sve spremno za 16. Internacionalni festival filmske režije

I. M.

13. 09. 2023. u 12:13

U Leskovcu će i ove godine biti prikazana najnovija ostvarenja filmskih reditelja sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

НОВА СМОТРА НАЈНОВИЈИХ ФИЛМОВА У РЕГИОНУ: У Лесковцу све спремно за 16. Интернационални фестивал филмске режије

foto: I.Mitić

Selektor Ognjen Sviličić je za glavni takmičarski program 16. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije(LIFFE) izabrao osam filmova domaće i regionalne produkcije, a publika će, u ostalim programima, imati priliku da pogleda još oko 40 filmova iz zemlje i inostranstva.

Za Gran-pri festivala i još po dve rediteljske i glumačke nagrade, od 14. do 19. septembra, nadmetaće se tri domaća filma: „Indigo Kristal“ Luke Mihailovića, „Da li ste videli ovu ženu“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića i „Ovuda će proći put“ Nine Ognjanović.

foto: I.Mitić

Iz Hrvatske stižu filmovi Dubravke Turić „Tragovi“ i „Sigurno mesto“ Juraja Lerotića. Bosnu i Hercegovinu predstavlja Pjer Žalica filmom „Praznik rada“, Sloveniju Domenik Mencej i „Jahači“, a Severnu Makedoniju film „Kajmak“ Milča Mančevskog, prošlogodišnjeg dobitnika specijalne nagrade festivala za doprinos afirmacije regionalne filmske umetnosti u svetu koja, kao i Gran-pri, nosi ime legendarnog reditelja Živojina Žike Pavlovića.

- Ovogodišnja selekcija pokazuje kako bivša Jugoslavija zbilja želi da živi punim plućima, međutim prošlost nam ne da. Borba čoveka sa ovih prostora je uvek borba s prošlošću. To nam je svima zajedničko. Ovi filmovi nas pozivaju da u toj borbi pobedimo i zagrlimo život – kazao je Ognjen Sviličić.

foto: I.Mitić

Od ove godine LIFFE će čuvati uspomenu na još jednog velikana i majstora „crnog talasa“ Dušana Makavejeva. Njegovo ime nosiće nagrada za internacionalni program festivala „Divlji film“ koji nudi inovacije u filmskom jeziku.

- Širimo se i želimo da obuhvatimo sve ono što je drugačije, što je eksperiment, uključujući i ljude koji su dali veliki doprinos evropskom filmu, stvarajući „crni talas“, koji za mene nikad nije prestao – kazao je reditelj Darko Bajić, umetnički direktor LIFFE.

Foto: I. Mitić

I u programu „Divlji film“ biće predstavljeno osam filmova, prikazanih u selekcijama Berlina, Kana i Sandensa, a odluku o najboljima doneće žiri čija je predsednica poznata italijanska glumica Greta Skaki. Žiri glavnog takmičarskog programa čine reditelji Damjan Kozole i Nenad Pavlović i glumac Ljubomir Bandović, dok će o nagradi „Radomir Bajo Šaranović“, koja se dodeljuje za najbolji studentski film, odlučivati žiri koji predvodi reditelj Stefan Arsenijević.

foto: I.Mitić

Organizatori iz Leskovačkog kulturnog centra najavljuju da od ove godine uvode i novu kategoriju nagrada za najbolje režiranu dramsku epizodu serije i najbolje režiranu mini seriju. Za ovu selekciju pozvano je da glasa više od 100 eminentnih reditelja iz celog regiona. Pripremljen je i bogat prateći program koji čine promocije knjiga, predavanja, tribine i festivalske izložbe.

ŽIKA ZA MIŠU

Laureat priznanja za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu „Živojin Žika Pavlović“ je reditelj Miloš Miša Radivojević. On se našao u „reprezentaciji“ velikana filma, uz Slobodana Šijana, Gorana Paskaljevića, Dragana Nikolića, Gorana Markovića, Bogdana Diklića, Predraga Mikija Manojlovića, Lazara Ristovskog, Belimira Bate Živojinovića, Radeta Šerbedžije, Emira Kusturice, Slavka Štimca i Milča Mančevskog. Svaki od dobitnika ove nagrade je isticao da mu je time učinjena velika čast s obzirom na nemerljiv doprinos sineaste čije ime nosi filmskoj umetnosti uopšte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)