„MOKRANJČEVI DANI“ U NEGOTINU: Oduševio Novosadski kamerni hor

S. M. J.

11. 09. 2023. u 18:19

TRADICIJA „Mokranjčevih dana“ pored Natpevavanja horova je i celovečernji koncert pobednika. Ove godine ta je čast pripala Novosadskom kamernom horu, pobedniku Natpevavanja 2022.

„МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“ У НЕГОТИНУ: Одушевио Новосадски камерни хор

Foto: S.M.Jovanović

Dirigent Božidar Crnjanski sa svojim ansamblom, Novosadskim kamernih horom, poveo je publiku 57. „Mokranjčevih dana“ na imaginarno muzičko putovanje svetom i epohama. Hor je sa svojim solistima Matom Colićem, Milicom Nikolić, Janom Tomić i Isidorom Lazarević i više nego nadahnuto intepretirao dela Monteverdija, Golovanova, Griga, Valaskeza, Sviridova, a izveli su "Kozar" Stevana Mokranjca, "Oral dedo" Dragana Šuplekskog, „Aleluja“ Leonarda Koena i druge.

-Publici smo priredili koncert koji smo spremali duže vreme i u toj pripremi imali pojedine izazove i iskušenja. Naravno, mislim da su ljudi veoma uživali u koncertu i da su to znali da cene – kaže Božidar Crnjanski, osnivač i umetnički rukovodilac Novosadskog kamernog hora.

Foto: S.M.Jovanović

Božidar Crnjanski, osnivač i umetnički rukovodilac Novosadskog kamernog hora

Ovaj hor, koji je prošle godine pobedio na Natpevavanju imao je čast i da zajedno sa negotinskim horovima na svečanom otvaranju peva Mokranjčevu nezvaničnu odu Negotinu, Šestu rukovet, a Crnjanski je učestvovao i u radu stručnog žirija koji je ocenjivao ovogodišnju selekciju Natpevavanja.

-Drago mi je što smo bili deo ovogodišnjeg programa „Mokranjčevih dana“ koji  se baziraju na horskom zvuku. Znam da je to izazov selektorima i organizatorima da što više horskog zvuka bude zastupljeno. Svakako, ti iskoraci u drugim sferama muziciranja i stvaralaštva kada su u pitanju „Mokranjčevi dani“ jeste prisutno, ali ono što je večeras bio najveći poklon i za nas jeste da je bilo isključivo horsko a cappella veče. Drago mi je što sam po treći put zaredom, od 2021. godine, u različitim sastavima i različitim povodom, deo ove priče u istu svrhu a to je očuvanje negovanja i priređivanja i pokazivanja onog što umetnici koji rade, koji se bave horskim zvukom u Srbiji uspevaju da učine – dodaje Crnjanski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu